Anna Rønne Gaasland og Camilla C. Johnsen har tatt denne selfien på et av sine tokt i fjæra.
Anna Rønne Gaasland og Camilla C. Johnsen har tatt denne selfien på et av sine tokt i fjæra.

Byr opp til søppel-slag 1. mai

BØ: Bø-jentene Camilla C. Johnsen og Anna Rønne Gaasland inviterer til stor strandryddedugnad på strekninga Nykvåg – Hovden i Bø 1. mai, som start på rydde-sommeren.

De har tjuvstartet med rydding, og når du leser dette er kanskje jentene i fjæra. Vi har kunngjort dugnaden på Facebook – og alle som vil får komme. Vi har fått Eva Kristoffersen på lag, som vil hjelpe oss med utstyr fra Egil Kristoffersen og sønner, og vi venter tilbakemelding fra flere. Bø kommune besørger sekker og henting, og vi har henvendt oss til Ottar Bergersen og sønner for bistand.

Økt bevissthet

– Vi ønsker å øke kunnskapen og oppmerksomheten omkring maritim forsøpling, sier Camilla Johnsen og Anna Rønne Gaasland:

– Havbåret søppel er blitt et enormt problem, noe som er kritisk for Vesterålen og Lofoten som delvis lever av havet, fiskerinæringa og fiskeindustrien.

Sammen kan vi

I likhet med oss andre, ser jentene at oppgaven med søppel i havet kan virke umulig.

– Men om alle bidrar litt, #5forhvalen, skjer store ting til slutt! Vi ser allerede at folk plukker på forskjellige steder i Bø, helt siden påska, og noen hentet poser hos oss for å plukke enda mer. Dette viser folk er motiverte, og det er helt fantastisk.

Camilla Johnsen.
Camilla Johnsen. Foto: Hilde Jørgensen

Camilla arbeider på Jennestad Montessorriskole, og skal ha elevene med ut på søppelrydding mandag.

Stor-aksjon 1. mai

{{imageLeft}}

Men det er 1. mai vårdugnaden sparkes i gang med et skikkelig felles løft, sier Camilla og Anna – en skikkelig stordugnad. Mange har vist interesse, men det blir jo spennende å se hvor mange som møter opp. Vi håper og tror på godt oppmøte, sier jentene.

– Vi har ikke regnet på hva dette kan komme til å koste, men det er et interessant tema. Bø kommune har fått en del midler fra Miljøverndirektoratet, og det ser ut til at vi får hjelp til å fjerne søppelet når det er samlet opp, sier Camilla Johnsen og Anna Rønne Gaasland.

Og noen som ikke har helse til å springe i fjæresteinene, kan jo overraske ryddegjengen med noe godt på aksjonsdagen?