Dagfinn Bakke.
Dagfinn Bakke. Foto: Trond K. Johansen

Dagfinn Bakke er død

VÅGAN: Illustratør, maler og avistegner Dagfinn Bakke er død, det melder familien på Facebook. Bakke ble 85 år gammel.

Avistegner, maler og illustratør Dagfinn Bakke er død, han ble 85 år gammel. På Galleri Dagfinn Bakkes Facebook-sider skriver familien at Bakke har malt sitt siste bilde.

– Dagfinn har malt sitt siste bilde, «Vinternatt». Det gjorde han i oktober. Den første morgenen i det nye året sovnet han fredfullt inn på Byparken omsorgssenter i Svolvær. Dagfinn ble 85 år gammel. De siste årene har han optimistisk fortsatt å skape kunst og fornye seg, til tross for kreftsykdommen. Vi minnes familiemannen og kunstneren med stor kjærlighet, og vi driver galleriet videre i hans ånd, skriver familien.

Bakke er for mange kjent som mannen som illustrerte komiker Arthur Arntzens bøker om Oluf, og ikke minst som avistegner i Lofotposten fra 1956 til 1992, under signaturen DAN. 

Bakke vokste opp i Kanstadbotn i Lødingen, og har arbeidet og bodd i Svolvær.

– Hun var en steil og markant politiker. Lett å tegne, sa avistegner Dagfinn Bakke til NRK da tidligere statsminister Margaret «Maggie» Thatcher døde for noen år siden. I 1983 ble tegningen hans av Margaret Thatcher på sopelime kåret til verdens beste aviskarikaturtegning.

Avistegninga av Maggie Thatcher på sopelimen ble kåret til verdens beste i 1983, og Dagfinn Bakke uttalte flere ganger at han var stolt av tegninga, som han tegnet til Lofotposten, der han jobbet fra 1956 til 1992.
Avistegninga av Maggie Thatcher på sopelimen ble kåret til verdens beste i 1983, og Dagfinn Bakke uttalte flere ganger at han var stolt av tegninga, som han tegnet til Lofotposten, der han jobbet fra 1956 til 1992. Foto: Dagfinn Bakke

Tegningen viser Thatcher som blir eskortert av britiske jagerfly, på vei hjem til England fra Falklandskrigen i 1982. I Argentina ble hun omtalt som heks, og det var dette som ga Bakke idéen til den ikoniske tegninga.

– Dagfinn Bakke har betydd mye for Lofotposten, og hans tegninger er en viktig del av vår historie. Våre tanker går til hans familie, sier Lofotpostens sjefredaktør Marianne Steffensen Kielland tilLofotposten.