Snart skal de ta imot Sergio (18) fra Mexico, pappa Eivind, sønn Isak og mamma Ellen.
Snart skal de ta imot Sergio (18) fra Mexico, pappa Eivind, sønn Isak og mamma Ellen. Foto: Idar Ovesen

De får krydder i sausen!

HADSEL: Utenlandske studenter har behov for vertsfamilier. Meld dere! oppfordrer Ellen Hals, leder i AFS Vesterålen og Lofoten.

– Vi mangler fremdeles fryktelig mange vertsfamilier. Men det er ikke for sent. Meld dere, ellers kan dere gå glipp av en kjempespennende opplevelse!

Ellen Hals på Stokmarknes vet hva hun snakker om. Familien har tatt imot studenter helt tilbake fra 2008, og snart dukker et nytt bekjentskap opp i John Bottolfsens gate på Stokmarknes. En tredjeklasse-elev fra Mexico!

– Studentene skal være et familiemedlem. Hos oss har vi sagt at eleven skal holde orden på rommet sitt. Det har fungert godt, forteller Hals, i selskap med ektemann Eivind Eliassen og sønn Isak E. Hals, som studerer til dekksoffiser ved Tromsø Maritime Fagskole.

Isak har fått oppleve å være både «lillebror» og «storebror» til elevene som har kommet for å bo hos familien. Det har vært artig, synes han.

Siden han går på skole i Tromsø, blir det ikke så mye samvær med Sergio (18), mexicaneren som snart er på vei til Norge, men de har hatt kontakt på internett.

Øver seg på sauser

– Han kjenner litt til Norge da hans familie har hatt en norsk student boende hos seg. Han forteller også at han er interessert i matlaging, og at han har øvet seg på sauser.

– Det blir kanskje krydder som kjennes?

– Ja, det blir det kanskje, ler Isak, Ellen og Eivind, som mener det å ta imot studenter er som en reise i ulike kulturer. Selv har de tatt imot utvekslingselever fra Brasil, Japan, Australia, USA, Italia, Tyskland, Belgia og Nederland. Og nå snart Mexico også.

De har også møtt flere av foreldrene, og de får både besøk og drar på besøk selv, familien Hals.

– Mange tror kanskje at de ikke er «gode» nok som vertsfamilie?

– De kan bare slappe av! I Norge har vi det fint nok. Det er heller ikke meninga at elevene skal oppleve et glansbilde. Også enslige og homofile kan være vertsfamilie.

– Hopp i det!

– Hva vil du si til de som er i tvil?

– Hopp i det! Ellers kan du gå glipp av en stor opplevelse.

Vertsfamilien skal sørge for husrom og mat til utvekslingseleven. Lommepenger skal de selv stå for.

– Og dersom noen skulle ha lyst til å forsøke seg som vertsfamilie uten å forplikte seg til et helt år, kan de jo starte med å være velkomstfamilie. Da tar de i mot studenten når den kommer, og forplikter seg bare for to-tre måneder, sier Ellen Hals.

De som ønsker å melde interesse som vertsfamilie kan enten ta kontakt direkte med Ellen, eller gå inn på nettsidene til AFS og lese mer.

• AFS er verdens største og eldste utvekslingsorganisasjon

• AFS har fred som formål, og ønsker å oppnå dette gjennom å legge til rette for større forståelse og mer kunnskap om andre kulturer.

• Over 9.000 norske ungdommer har reist med AFS og over 5.000 norske familier har vært vertsfamilier for en utenlandsk AFSer.

• Hvert år utveksler AFS Norge rundt 350 ungdommer, mens på internasjonalt nivå deltar over 13.000 ungdommer på AFS-programmer.

• Det er AFS-kontor i rundt 60 land, og organisasjonen har ingen politisk eller religiøs tilknytning.