annonse

De har lest 740.000 ord gjennom mer enn tre døgn. Her er de i mål

740.000 ord seinere
740.000 ord seinere: Evy Nedrum leser de siste setningene fra Bibelen. – Tekstene har grepet mange av oss som har lest, sier hun. (Foto: Tor Johannes Jensen)
: Her er en god del av dem som har bidratt til å lese hele Bibelen, ord for ord, minutt for minutt fra søndag til onsdag. (Foto: Emmi Jensen)

Etter mer enn tre døgn med høytlesing på skift, var hele Bibelen lest fra perm til perm.

Tor Johannes Jensen

Mellom de to permene i Bøkenes bok, som den er kalt, er det omtrent 740.000 ord og tre millioner bokstaver, ifølge Bibelselskapet. Midt på søndag, etter gudstjenesten på formiddagen, startet Frelsesarmeen, Kristent fellesskap, Pinsekirken og Hadsel menighet høytlesing av Bibelen fra perm til perm – fra fortellingen om verdens skapelse til avslutningen om en ny himmel og en ny jord.

I mellomtida har nesten 25 personer lest på skift, uten opphold, dag og natt, mens interesserte lyttere har kommet og gått. Gjennom nettene har det vært god plass i kirkebenkene, men lesingen har pågått like ufortrødent.

Da Evy Nedrum leste det siste kapittelet i Johannes Åpenbaring i halv åtte-tida onsdag kveld, var det mange tilstede for å få med seg avslutningen. Da hadde de vært gjennom historiske bøker fra det gamle Israel, lover og forordninger fra førkristen tid, beretninger om konger, kriger og helter, kryptiske profetier, hard samfunnskritikk mot urettferdige herskere som ikke brydde seg om de fattige, poetiske drøftinger av det ondes problem, fortellingene om Jesus, brev til de første forfulgte kristne, og altså den apokalyptiske avslutningsboka.

– Det har gått over all forventning, konkluderer Nedrum etter at Borghild Høynes hadde markert avslutningen med en minikonsert på fløyte, piano, gitar og sang.

– Det var veldig sterkt å stå og lese de aller siste versene. Både jeg og andre som har stått og lest, har kjent at det har gjort noe med oss. Vi er blitt grepet av tekstene – i hvert fall noen av dem. Sånn var det helt på slutten, for det er noen mektige ord, smiler hun.

Selv har hun fått mest tilbakemeldinger fra de andre som har lest.

– En sa at det ble ei helt hellig stund da hun sto og leste. En annen sa at «dette har jeg aldri lest før». Og en sa at «her er det det samme om og om igjen». Det har vært en kjempedugnad. De fleste har lest i økter på to timer, to og to. Tida har gått fort, særlig om natta, smiler hun.

Lesingen har vært streamet av Vesterålen Online i samarbeid med menigheten.

En av de mest aktive andre leserne er Gro-Rita Hansen fra Stokmarknes. Hun og mannen Bjørnar har stått bak lesepulten i flere økter, på tilsammen ti timer.

– Vi har lest både da og da. Sist natt leste vi fra midnatt til klokka fire. Det gikk bra, til jeg begynte å tenke på at jeg var trøtt. Da måtte jeg ut en tur og kikke på kirkegården, og så gikk det fint den siste timen igjen, sier hun.

– Hva er din favoritt blant alt som har vært lest disse 79 timene?

– Jeg har et favorittvers. Det leste jeg ikke selv. Men det er fra Paulus’ brev til romerne: «Alle ting tjener den til gode som elsker Gud», sier Gro-Rita Hansen.

: Her er en god del av dem som har bidratt til å lese hele Bibelen, ord for ord, minutt for minutt fra søndag til onsdag. Foto: Emmi Jensen

For ordens skyld: Bladet Vesterålens medarbeider har selv deltatt på ei leseøkt under bibelmaratonen – og kan bekrefte at tida går fort med lesing i nattetimene.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse