John Petter Karlsen.
John Petter Karlsen. Foto: Morten Berg-Hansen

Den første gruppa er klar: Disse er samlet mot rettsflytting

SORTLAND/HADSEL: Gruppa som skal motarbeide flytting av Vesterålen tingrett og Lofoten og Vesterålen jordskifterett, har fått samlet sine første medlemmer. I hvert fall på mail.

Forrige uke gikk en mail ut til sorenskrivere, advokater, politikere og én næringslivrepresentant. Disse har blitt invitert til å bli en samlet gruppe mot flytting av tingretten og jordskifteretten.

Ideen om gruppa kom frem på et møte på Sortland hotell 3. oktober. Der hadde flere samlet seg for å diskutere flyttetrusselen.

Både Vesterålen tingrett og Lofoten og Vesterålen jordskifterett er foreslått absorbert inn i større rettsinstanser, med kontor i Harstad. Domstolkommisjonen har foreslått at tingrettene samles til Midt-Hålogaland tingrett, mens jordskifteretten her er foreslått å bli en del av Troms og Finnmark jordskifterett – også den med nærmeste kontor i Harstad.

Forslaget førte til protester fra både advokatstand, sorenskrivere og politikere. Og under møtet på hotellet ble det bestemt at det skulle dannes en mer målrettet gruppe.

Hadsel med

Advokat John Petter Karlsen er i gruppa som en av advokatene i regionen. Han forteller at disse er med på gruppa i første omgang, ifølge mailen som ble sendt ut:

Lena Arntzen.
Lena Arntzen. Foto: Tor Johannes Jensen

Sorenskriver Hans Edvard Roll fra Vesterålen tingrett og jordskifterettsleder Karl Wilhelm Botnmark fra Lofoten og Vesterålen jordskifterett. Johnny Karlsen fra Vesterålen næringslivssamarbeid (VNS). Politikerne Karl-Erling Nordlund (Sp), Tove Mette Bjørkmo (Ap) og Marthe Hov Jacobsen (H) fra Sortland kommune. Politikerne Aina Nilsen (Sp) og Lena Arntzen (H) fra Hadsel kommune.

Gruppa har ennå ikke hatt sitt første møte. Det skjer i nær framtid – kanskje denne uka. I mellomtiden bekrefter flere at de er med på laget.

– VNS mente at jeg burde stille meg til disposisjon i gruppa, sier Johnny Karlsen, som leder næringslivssamarbeidet. Han uttalte på hotellmøtet at også det lokale næringslivet er interessert i at rettssalene beholdes på Sortland.

Lena Arntzen (H) er varaordfører i Hadsel kommune. Hun sier seg bekymret av signalene fra fagmiljøet om følgene av å flytte rettene.

– Jeg må tilegne meg litt mer kunnskap, og sa ja til å være med, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Karl-Erling Nordlund (Sp) er ordfører i Sortland kommune, og han håper at gruppa kan strekke ut hånda utenfor regionen. Vesterålen er nemlig ikke det eneste stedet der det er forslag om å kutte ned på antall tingretter og jordskifteretter.

– Jeg håper på et samarbeid med de som er engasjert andre plasser i landet, sier han.

– Representerer alle

Hanne Elise Skare er blant advokatene som sto i spissen for å samle til kamp mot flytting av ting- og jordskifteretten. Men nå som det opprettes en felles gruppe, har hun sett seg nødt til å holde seg utenfor.

– Jeg, Trude Wold og Stian Auglend er for øyeblikket styret i Midt-Hålogaland krets i Advokatforeningen. Vi må rydde på rollene våre, og kan dermed ikke gå «all in» på Vesterålen. Vi representerer flere steder enn bare Vesterålen, sier hun.

Midt-Hålogaland krets inkluderer også Ofoten. Harstad er stedet som i første omgang er pekt ut til å samle tingrettene fra Vesterålen, Harstad og Narvik, i tillegg til rettssal for jordskifteretten.

Domstolkommisjonens forslag om å flytte tingrett og jordskifterett fra Sortland har møtt høylytt motstand fra advokatstanden og dommerne i regionen. Argumentene mot er blant annet at det blir dyrere og vanskeligere å delta i rettssaker i Harstad, og at advokatstanden kan flytte fra Sortland.