Støtte: Bendik Myrvang og Tobias Spjelkavik lyssatte onsdag Dverberg kirke, som en del av Red Alert-kampanjen i solidaritet med lys-, lyd- og bildeteknikere. Foto: Svein Spjelkavik

Derfor sørget Bendik og Tobias for blodrødt lys i kirka

ANDØY: De som kjørte forbi Dverberg kirke onsdag kveld ble vitne til et spesielt syn.

Andøys eldste kulturbygg, bygget i 1843, var farget knallrødt av LED-lys.

Det skyldtes at Red Alert ble markert over hele landet, i solidaritet med de mange som rammes av avlysninger av konserter og festivaler som følge av korana-pandemien.

Tobias Spjelkavik og Bendik Myrvang i Teaterklubb’81 har mange venner i lys- og lydbransjen, og ville være med på markeringen sammen med Svein Spjelkavik.

– Den norske Red Alert-kampanjen er inspirert av aksjoner som hardt rammede bransjefolk i utlandet har stått bak, som i Storbritannia i august. Der tente man røde lyskastere mot 300 scener og steder, blant dem det britiske nasjonalteatret. Onsdag 30. september ble valgt som dagen for Red Alert-markeringen i Norge, sier Svein Spjelkavik i ei pressemelding.

Spjelkavik forteller at han fikk oppfordring om å delta fra en som startet sin løpebane innen lyd/lys i teaterklubben på Dverberg, og i Rock Mot Rus på Andenes.

– Vi ble kontaktet av Tord Eliassen fra Andenes, som er en av landets fremste lysdesignere. Tord er lysmann for blant andre Kari Bremnes, Sivert Høyem, Madrugada, Marit Larsen og Jarle Bernhoft. Han oppfordret oss til å være med også i Andøy, sier Spjelkavik.

– Vi tok kontakt med kirkeverge Jan Harald Andersen, som i samråd med Tove Haug ga oss tillatelse lynraskt. Mens vi jobbet med lyssettingen snakket vi mye om de mange vi kjenner som har mistet sitt levebrød siden mars. Det kjentes godt å på denne måten vise solidaritet med de som bidrar med å lage gode rammer for store opplevelser med lyd, lys og bildeproduksjon. For oss er dette også en protest mot de kuttene i støtten som myndighetene nå iverksetter, sier Spjelkavik.