Nye, pendlervennlige ruter mellom Melbu og Sortland skal få flere til å velge bort bil nummer to og bruke kollektivtransport i Vesterålen.
Nye, pendlervennlige ruter mellom Melbu og Sortland skal få flere til å velge bort bil nummer to og bruke kollektivtransport i Vesterålen. Foto: Egil Blomsø

Det blir bybuss mellom Melbu og Sortland

Fra 2021 skal det bli enkelt å pendle til og fra jobb mellom Melbu, Stokmarknes og Sortland.

Nordland fylkeskommune har lyst ut busstrafikken i Vesterålen på nytt anbud.

– Den store nyheten er at det blir et bedre busstilbud mellom Melbu, Stokmarknes og Sortland. Busstilbudet blir styrket, det blir nye busser og – ikke minst – det blir flere avganger, sier fylkesråd for samferdsel, Bent-Joacim Bentzen (Sp), i ei pressemelding.

Det nye anbudet skal gjelde fra nyttår 2021.

Han lover at de nye avgangene blir godt tilpasset arbeidspendlere til Sortland og Stokmarknes. Da skal det bli mulig for de fleste å pendle med buss til og fra alle tre steder.

De viktigste endringene er ifølge fylkesråden altså at det blir flere avganger på sein ettermiddag og kveld.

Fylkesråd for samferdsel i Nordland, Bent-Joacim Bentzen (Sp) lover ruter som er tilpasset de store arbeidsplassene på Sortland, sykehuset og Børøya.
Fylkesråd for samferdsel i Nordland, Bent-Joacim Bentzen (Sp) lover ruter som er tilpasset de store arbeidsplassene på Sortland, sykehuset og Børøya. Foto: Halvard Søvik/Nordland fylkeskommune

Det nye nye opplegget krever at reisende til og fra Lofoten bytter buss fordi den nye «bybussen» snur på Melbu. Men reisemulighetene til og fra Svolvær opprettholdes.

Ruta skal korrespondere med bussene fra Myre, Bø, Sigerfjord og Andenes, Lofotekspressen og lokalbussene fra Laukvik og Digermulen. Det blir også bedre forbindelse med Boreals flybuss til Evenes.

Bentzen lover at rutene vil være spesielt tilpasset arbeidstidene på Sortland, på sykehuset på Stokmarknes og bedriftene på Børøya. Dessuten skal de passe med skolenes start- og sluttider

Prisen på månedskortet blir lavere, noe fylkesrådet avgjorde i 2018.

– Dette er en bra pakke. Jeg er overbevist om at dette vil føre til at flere velger å reise kollektivt til arbeid. Det overordnede er likevel at det blir enda bedre å leve i Vesterålen. Vi vet at det er mange som pendler fram og tilbake mellom disse to kommunene, og vi vil gi muligheten til å velge bort bil nummer to og styrke muligheten til å velge et miljøvennlig alternativ gjennom kollektivtransport, framholder Bent-Joacim Bentzen.