Foto: Skjermdump fra dascam-video

– Det er alvorlig å kjøre over stengt bru

Flere biler ignorerte stoppsignalene da Hadselbrua var stengt under uværet torsdag. – Det er alvorlig. Man utsetter seg og andre for fare, sier både Vegvesenet og politiet.

Da Kjell-Bjarne Pettersen sto og ventet på Børøya mens Hadselbrua var stengt torsdag kveld og varsellysene blinket rødt, ble han forbikjørt av to biler som ignorerte stopp-ordren. Han har sendt Bladet Vesterålen en video som dokumenterer hendelsen.

– Soleklart

Regionveisjef Geir Jørgensen slår fast at han ikke kan uttale seg om den konkrete hendelsen, men at det er alvorlig å kjøre på rødt.

– Det er generelt dessverre ikke nytt. Vi har slike varsellys både på bruer og tunneler, og alle registrerer fra tid til annen at noen kjører på rødt, selv om det heldigvis ikke er ofte vi opplever det. Rødt lys har ei soleklar betydning – stopp! Da har du ikke anledning til å kjøre, sier han til Bladet Vesterålen.

– Kan heller levere inn førerkortet

Han påpeker at det ikke er Vegvesenets ansvar å følge opp slike hendelser.

– Men bilister som kjører på rødt, bør tenke seg om minst en gang til. For det første tar man men risiko for seg selv, men også for andre. Ei stengt bru er stengt fordi det ikke er ansett som forsvarlig å kjøre over. Det er et soleklart ansvar for bilisten å forholde seg til at rødt lys betyr stopp. Hvis man ikke har forstått det, er det jo mulig å kjøre til en trafikkstasjon og levere tilbake til sertifikatet, for å være litt flåsete. Men dette er alvorlig, understreker regionveisjefen.

Utsetter for fare

Ina Selfors, operasjonsleder hos politiet i Bodø. Der er man også kjent med at enkelte ignorerer de røde lysene på ei stengt bru.

– Vi oppfordrer folk til å ta hensyn. Varsellysene markerer at ei bru er stengt fordi det blåser sterk vind. Har du en lett bil, blåser du fort over ende. Om noen da skal opp for å berge folk og bil, utsetter man andre for fare, sier operasjonslederen.

Hun understreker at politiet handhever brudd på stoppsignaler hvis man er i nærheten.

– Nå blåser det takplater, vegger og campingvogner som er høyere prioritert så lenge det går nådig med slike saker. Men uansett er det en grunn til at varsellysene er der, sier Selfors.

Ambulanse

Regionvegsjef Geir Jørgensen understreker at situasjonen med Hadselbrua er spesiell fordi sykehuset ligger på Hadseløya.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har godt samarbeid om å hjelpe ambulanse og den type tjenester over sammen med etreprenør, og vi strekker oss så langt som vi kan. Så langt jeg har fått rapport om, har det ikke vært ambulanser som måtte over mens brua var stengt, sa han fredag morgen.