Elevene i 6. klasse jobber inneværende uke med å lage sine egne aviser. Prosjektet skjer i forbindelse med at uke 44 er satt av som Nasjonal avisuke.
Elevene i 6. klasse jobber inneværende uke med å lage sine egne aviser. Prosjektet skjer i forbindelse med at uke 44 er satt av som Nasjonal avisuke. Foto: Svein Rist

Det knipses, intervjues og det skrives

LØDINGEN: Elevene i 6. klasse ved Lødingen skole jobber i disse dager med å gi ut egne aviser. Prosjektet gjennomføres i forbindelse med avvikling av den nasjonale avisuka.

Det diskuteres, det planlegges og det utføres. Det knipses, det intervjues og det skrives. Å lage avis er en oppgave som krever sin journalist.

Ved 6. klasse i Lødingen har elevene gått til verket med krum hals.

Artig, men litt skummelt

Etter å først å ha fått opplæring i hvordan en avisartikkel er bygd opp og hvilke forberedelser som må påregnes for å lage en nyhetssak ble elevene delt inn i fire grupper.

Etter å ha funnet navn på avisen, og fordelt oppgaver, har elevene jobbet systematisk med å produsere stoff til avisa. Nyhetsartikler, annonser, vitser og værmelding er blant elementene som gradvis har kommet på plass.

Å skulle intervjue andre kan virke litt skummelt. I hvert fall når intervjuobjektet er rektor ved skolen.

Leah og Jasmine syntes det var litt skummelt å avlegge rektor Kjetil Moelv et besøk. Etter at seansen var over var de unge journalistene langt lystigere til sinns.
Leah og Jasmine syntes det var litt skummelt å avlegge rektor Kjetil Moelv et besøk. Etter at seansen var over var de unge journalistene langt lystigere til sinns. Foto: Svein Rist

– Det var skummelt å måtte gå inn på kontoret til rektor og spørre om vi kunne intervjue han, sier Jasmine og Leah.

– Hvilke forberedelser hadde dere gjort før dere ba om å få snakke med rektor?

– Vi hadde avtalt hvilken sak vi ønsket å snakke om. Så hadde vi laget spørsmål på pc-en. Vi hadde med papir og blyant for å skrive ned svarene, opplyser de unge journalistene.

– Hvordan synes dere det er å lage avis?

– Det er artig. Vi husker ikke hva alle tingene i en artikkel heter, men får det til likevel. Det er mye morsommere enn å ha vanlig skole, avrunder Jasmine og Leah.