Skeptisk: Aina Nilsen, ordfører i Hadsel, avviser å selge hele eller deler av Trollfjord-konsernet. Foto: Tor Johannes Jensen

Det nye Trollfjord-tilbudet: Uenige om de skal snakke med frierne

Hadsel-ordfører Aina Nilsen vil ikke snakke med Signal og Lofotkraft om Trollfjord Bredbånd nå. – Vi må ta henvendelsen seriøst, mener Åge Rusten (Ap).

Sist uke anbefalte konsernstyret i Trollfjord en avtale der selskapet bytter verdiene i strømnettet, kraftproduksjonen og kraftsalget med en aksjepost på 4,5 prosent i Nordkraft. Samtidig vil man legge verdiene i Trollfjord Bredbånd AS inn i et nytt bredbandskonsern der man vil eie 49,99 prosent av aksjene, med Nordkraft og Andøy Energi som de øvrige eierne. Det nye konsernet vil ha hovedkontor på Stokmarknes.

Les også
– Vi snakker ikke lenger om å selge Trollfjord, men å kjøpe oss inn

Tirsdag ble det kjent at Signal Bredbånd AS i Bodø og Lofotkraft Bredbånd AS vil ha Trollfjord Bredbånd med i et nytt bredbåndsselskap, enten ved at eieren Hadsel kommune selger seg ut for 400 millioner kroner, eller ved en fusjon.

Les også
Lokker Hadsel med 400 millioner eller eierskap i nytt kjempe-selskap

Avventer samtaler

Konsernstyret i Trollfjord møttes mandag kveld for å vurdere det nye tilbudet. De mener avtalen som er forhandlet fram, må gå først. Det støtter også ordfører Aina Nilsen (Sp).

– Konsernstyret ønsker ikke salg av hele eller deler av Trollfjord Bredbånd, slår styreleder Roger Mosand fast etter møtet.

Han tilføyer at konsernstyret avventer eventuelle samtaler med Signal og Lofotkraft til et endelig vedtak om eiermessig samarbeid med Andøy Energi og Nordkraft er gjort i alle tre selskapene.

Ikke aktuelt å selge

Aina Nilsen, ordfører i Hadsel kommune, slår også fast at det ikke har vært noe alternativ å selge hele eller deler av selskapet. Hun er orientert om at konsernstyret vil avvente eventuelle samtaler:

– Vi skal være åpen for samtaler, understreker hun i en SMS til Bladet Vesterålen. Men ordføreren legger til at hun mener det ikke er hensiktsmessig å starte samtaler med de nye aktørene før kommunestyret har behandlet avtalen mellom Trollfjord, Andøy Energi og Nordkraft neste torsdag.

– Ta tilbudet seriøst

Vil utsette: Gruppeleder i Hadsel Arbeiderparti, Åge Rusten, vil utsette beslutningen om Trollfjord og vurdere tilbudet fra Signal og Lofotkraft Bredbånd. Foto: Tor Johannes Jensen

Hennes tidligere samarbeidspartner Åge Rusten (Ap) er ikke enig. Han mener det blir feil av politikerne å behandle avtalen med Nordkraft og Andøy Energi uten å sette seg skikkelig inn i tilbudet fra Signal og Lofotkraft først. Han vil utsette saka neste torsdag.

– Alle henvendelser bør behandles seriøst. Det betyr at også det siste tilbudet bør realitetsbehandles, selv om det kom i tolvte time. Hvis man ikke går inn i den nye forespørselen før kommunestyre behandler avtalen som er framforhandlet, har man i praksis sagt nei. Slik tenker jeg personlig i hvert fall, sier Rusten til Bladet Vesterålen.

Trenger mer tid

Han mener uansett at politikerne trenger mer tid til å gå inn i avtalen med Nordkraft og Andøy Energi også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi brukte fem uker på å behandle budsjettet for ett år framover, og så skal vi bruke to uker på en avgjørelse for mange framtidige generasjoner. De aller fleste i kommunestyret vil trenge mer tid, sier Rusten.

Vekstmuligheter

– Til innholdet i henvendelsen har kommunestyret som eier vært tydelig på at bredbåndsselskapet vil ha store vekstmuligheter i årene som kommer, dersom man tar de rette strategiske avgjørelsene, framholder ordfører Aina Nilsen.