Moltsesongen: Ann-Christine Theodorsen tror den blir bra. Foto: Arkiv

– Det ser ut som naturen vil diske opp i år

– Det har ikke vært mye dårlig vær etter at blomstringa på myrene tok til. Det er et godt tegn.

Og om det blir molter i år?

– Ja, det tror jeg bestemt, sier Ann-Christine Theodorsen. Hun driver sammen med mannen Dverberg Prestegård og dermed også 5.000 mål med moltemyrer.

– Det ser ut som naturen vil diske opp med bær av alle sorter i år. Det meldes om mye blåbær- og tyttebærblomster, og jordbærhagene bugner av blomster.

Hun sier at det ikke har vært mye dårlig vær etter at blomstringa på myrene tok til.

– Det er et godt tegn, men jeg tror det blir ujevn modning fordi blomstringa har vart i en lang periode. Vi må smøre oss med tålmodighet i cirka en måned før vi kan begynne å plukke. Etter befruktning tar det fra 30 til 50 dager fram til modning ut fra temperatur og nedbør.

I juli: Molta begynner å bli moden uti juli. Foto: Gro-Anita Mortensen

Han- og hunnblomst

Molta er en tvebo art. Det betyr at han- og hunnblomster er på ulike individer. Har du kanskje gått på tur i marka og funnet en myr hvor det var masser av blomster, og siden kommet tilbake for å plukke og funnet at her var det ikke stort å finne. Da var det mest hannblomster der. Det er et stort flertall av hannblomster i naturen, rundt 75 prosent, sies det.

Vi åpner våre myrer for selvplukk så snart det er nok bær å finne. Ta med niste, ryggsekk og godt humør, så får dere en fin tur på myrene og du blir sjelden plaget av insekter på dagtid, sier Theodorsen. (Pressemelding)

Blåbær: Det smaker nydelig. Foto: Bjørnar Hansen