Kvitnes Gård: Her dyrkes det meste av maten selv. Halvar Ellingsen er sjefen som styrer det meste. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Disse skal kokkeknive om nordisk pris

20. juni kan Halvar Ellingsens Kvitnes Gård få enda en pris.

Nominasjonen har vært klar en stund, men korona-usikkerhet ut over våren gjorde at selve kåringen ble utsatt. Mandag finner Embla Food Awards sted i Oslo – og der skal en nordisk jury gi ut priser i flere kategorier.

Hvert land har stilt med én kandidat hver i sju forskjellige kategorier. I kategorien «Nordic food destination» finner vi Kvitnes Gård.

– Kvitnes Gård tilbyr hyperlokal mat i verdensklasse og overnatting i eventyrlige omgivelser. Her har menyene røtter i lokale ingredienser og regionens historie. Kvitnes Gård har blitt en av de store mat-snakkisene i Norge, med et mål om å få den alle første Michelin-stjerna i Nord-Norge, står det blant annet i nominasjonsteksten.

Flere har jobbet med å gjøre Vesterålen til en like stor turistdestinasjon som Lofoten. Ifølge nominasjonsteksten til Embla skal Ellingsen og kompani ha hjulpet bra på det:

– Den fantastiske naturen har lenge trukket turister til Lofoten. Takket være Kvitnes Gård har det nordnorske turistkartet blitt utvidet, og du drar til Kvitnes i Vesterålen for å oppleve lokal matkultur, står det i nominasjonen.

Halvar Ellingsen og Kvitnes Gård har fra før av fått mye berømmelse. Blant annet ble Ellingsen kåret til årets kjøkkensjef 2021 av Norske Kokkers Landsforening.

Konkurrentene

Kvitnes Gård konkurrerer mot følgende matdestinasjoner:

– Skördefesten på Åland: En matfestival på de selvstyrte øyene mellom Finland og Sverige.

– Destination Bornholm Melstedgaard: Det som kalles Danmarks første regionale matkultur-sted, på en gård bygd i 1801.

– Gásadalur: En landsby på Færøyene med lokaldyrket og -slaktet mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Taste Savo: Et finsk matkulturprosjekt i Pohjois-Savo-regionen, som fra før av er premiert i Europa.

– Tasiluk-matfestivalen i Grønland: En årlig matfestival på sommeren sør på Grønland.

– Vestmannaeyjar: Et fiskevær på Heimaey, i et øysamfunn sør for selve Island, der det produseres mye lokal mat.

– Anders Åkerberg, Skedvi Bröd: Et matsenter i Stora Skedvi i Dalarna i Sverige.

Andre kategorier

De Embla-nominerte fra Norge er ellers: Norges bygdekvinnelag i kategorien «Nordic food communicator», Gulløye (nordnorsk potet) i kategorien «Nordic food producer», Ringsaker kommune i kategorien «food for many», Undredal stølsysteri i kategorien «Nordic food artisan», og Geitmyra Credo i kategorien «Nordic food for children and youth».