Lofoten og Vesterålen jordskifterett.
Lofoten og Vesterålen jordskifterett. Foto: Håvard S. Mækelæ

Domstolkommisjonen: Vil også fjerne Lofoten og Vesterålen jordskifterett

Må også til Harstad for jordskiftesaker, om det går som kommisjonen anbefaler.

Fra før av har vi skrevet om at Vesterålen tingrett trues i et nytt forslag. Det er imidlertid ikke den eneste retten i Vesterålen som ligger på skjærefjøla, i det som så langt bare er et forslag.

I kommisjonens forslag,som du kan lese i sin helhet her, foreslås det totalt to jordskifteretter i Nordland, Troms og Finnmark. Disse får henholdsvis to og tre kontorer hver.

Om forslaget går igjennom i sin helhet, blir Vesterålen tingrett som kjent en del av Midtre Hålogaland tingrett, som får kontor i Harstad. Lofoten og Vesterålen jordskifterett flyttes også vekk fra dagens kontor på Sortland, og blir en del av Troms og Finnmark jordskifterett.

Troms og Finnmark jordskifterett er nemlig foreslått å ta for seg jordskiftesaker i hele Lofoten og Vesterålen i tillegg til sine egne fylker.

Den nye jordskifteretten får i forslaget kontor i Harstad, Tromsø og Vadsø.

Nordland jordskifterett tar for seg rettskretsen til Helgeland tingrett og Salten tingrett, bortsett fra Lofoten – som ellers er lagt opp til å bli en del av nye Salten tingrett. Nordland jordskifterett får kontor i Bodø og Mo i Rana i forslaget.