Marius Birkeland med en hornugleunge. Foto: Jens Andre M. Birkeland

– Du aner ikke hvor mange ville dyr vi har før du ser etter

Da Marius og Jens André Mehammer Birkeland fikk massiv respons på naturbildene fra Vesterålen, tok de like godt med seg folk på fotosafari.

Foreldrene pleide å ta med Jens André Mehammer Birkeland ut i sommerkveldene for å oppdage ville dyr i omgivelsene. Da han ble litt eldre, tok tremenningen Marius Birkeland ham med på fotosafari og lærte ham å ta naturbilder.

Etter hvert ble det så mange turer, så mange gode bilder av dyrelivet, og så masse respons – at de startet firma i lag for å ta med seg gjester på fotosafari med nordlys og villdyr.

– Vi har holdt på med det lenge uten å ta med gjester. Men vi startet firma fordi vi fikk så mye respons på Instagram at folk hadde lyst til å bli med oss ut. Før sendte vi dem bare videre til andre vi kjente, andre steder i Nord-Norge, forteller han.

Så nå driver de Vesterålen Tours i lag, og tar med seg folk på nordlyssafari i den mørke delen av året, og villdyrsafari om sommeren.

– Vi har med oss både fotografer og folk som rett og slett bare har lyst til å se naturen i Vesterålen.

Små grupper

I fjor var det veldig god respons på guidingen. De retter seg ikke mot de store gruppene, men legger opp hver enkelt tur etter å ha forhørt seg med dem som skal være med:

– Vi driver hver tur tilpasset etter folks ønsker. Er det to som vil ha en tur, er det de som får den, så skreddersyr vi opplegget for dem.

– Ute nesten daglig

Selv er Jens ute og kikker etter dyreliv nesten hver dag, bare han har mulighet.

– Det trenger ikke være så langt, for det er alltid noe å se. Man aner ikke hvor mye dyr det er før man tar seg tid til å faktisk se etter. Bare du kjører en tur langs veien uten å kjøre for fort, er det masse å få øye på. I løpet av en telletur i fjor vår, så vi over 20 elg og rundt hundre harer. Da var vi ute i seks og en halv time, inkludert fotostopp.

– Hva slags dyr er det mulig å se?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Du har jo elgen. Den er jo veldig stas, særlig for utenlandske gjester. Så har vi mye ørn, og ugle, sier han og ramser opp haukugle, jordugle, hornugle og perleugle.

Møte med elgen: Jens André Mehammer Birkeland og kollega Marius Birkeland tar gjester med på fotojakt etter elg og andre ville dyr. Foto: Jens André M. Birkeland

De tar også gjester med for å se på ulike andre fugler:

– Der er det mest Marius som er eksperten. Men det er masse fugler innom på våren og sommeren, forteller han.

– Oteren er jo også artig, særlig for utenlandske turister. Folk fra Nederland, Tyskland og Belgia er veldig gira på oter. Vi har hatt turer der vi har bare leita etter oter i fire til seks timer. Men det er jo artige dyr, da. Når man først finner dem og de kjører show foran deg, må jo alle trekke på smilebandet, forteller Jens André Birkeland.

Reve-«jakt»

Dessuten er han og Marius veldig glad i rev, især reveunger om sommeren.

– Vi bruker mye tid på å leite opp revehi og prøver å lage et lite kart for oss selv, så vi har oversikt.

Orreleik er stas på forsommeren, og hare og rype er det mye å se av.

– Rein er jo ikke så veldig ville, og de er veldig fotogene. Dessuten er de jo ikke så pysete av seg, legger han til.

– Ja, hvor nær kan man komme dyrene uten å forstyrre dem?

– Det er stor forskjell på det. Enkelte dyr kommer for å utforske deg, mens andre forsvinner bare de ser at bilen stopper. Man må bare ta det fra gang til gang, svarer Jens André Birkeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Først og fremst er det i sommernatta og på morrakvisten det er lettest å oppleve dyrelive.

– Da er det minst folk ute, så på sommeren kjører vi villdyr-turer under midnattssola, forteller han.

– Går dere langt?

Dyrefotograf: Jens André M. Birkeland finner de ville dyrene i Vesterålen. Foto: Hilde Jørgensen

– Det er helt etter som hva folk ønsker. En del dyr blir jo redd når man går ut av bilen. Mange plasser går det an å stoppe og bare ta ned bilruta. Ellers stopper vi jo også på naturfine plasser. Men det kommer jo an på gjestene vi har med.

– Det finnes mange dyktige naturfotografer. Hvem er ditt forbilde?

– Det er jo Marius. Det er ham jeg har alt fra. Men det er mange flinke fotografer der ute. Det var altså Marius som fikk meg til å kjøpe mitt første kamera for fem års tid siden, og hjalp meg å finne ut av alle innstillinger. Uten ham hadde jeg nok gitt opp.

– Hva slags tips kan du gi folk som ønsker å fotografere dyrelivet i Vesterålen?

– Å dra på tur med oss! Ellers er jo lyset her nord spesielt når man drar ut på nattetid. Det ser lyst ut, men bildemessig kan det være utfordrende å få klare bilder. Vi hjelper jo gjestene våre med innstillinger.

– Hva slags utstyr bør man ha?

– Selv bruker jeg 150 til 600 millimeters linse. Det er jo dyre saker, men jeg startet jo med noe mye billigere og fikk det til da også, med litt hjelp. Så man trenger ikke ha det dyreste.