Mishandlet: Begge kattungene som ble funnet, hadde fått venstre bakbein kuttet av. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Lofoten og Vesterålen

Dyrebeskyttelsen gjorde makabert funn: Noen hadde kuttet bein av kattungene. Nå får de behandling

HADSEL: To kattunger hadde fått bakbeinet kappet av, og mora var brent på poten. Beinet ligger synlig i dagen. – Dette er så makabert, sier Marita Johannesen i Dyrebeskyttelsen Norge Lofoten og Vesterålen, som har tatt seg av den lille kattefamilien. Nå blir det politisak.

De tre kattene har gått gjennom helt usedvanlige lidelser, som etter alt å dømme er påført dem av mennesker.

Ble sett i jordkjeller

Dyrebeskyttelsen fikk ei melding for noen dager tilbake om at noen hadde observert kattemora og de to ungene i en jordkjeller i Stokmarknes sentrum.

– Vi satte opp fangstbur og fikk dem inn etter et par dager, forteller Johannesen til Bladet Vesterålen.

Sjokkerende syn

Synet av de tre små dyrene var sjokkerende:

Det venstre bakbeinet på den ene kattungen var kappet av helt inne ved det innerste leddet. Hos den andre kattungen var venstre bakbein også kappet av, men med en litt lengre beinstump igjen. Hos kattemor ser det ut som det er brukt varme til å brenne den ene bakporten. Deler av poten er borte, og ifølge veterinæren ser det ut som noe har vært strammet rundt poten over tid. Skinnet er borte på deler av poten så beinet er synlig. Ifølge veterinæren som så til kattene, har mishandlingen antagelig skjedd for to - tre uker siden.

Påført av mennesker

Mandag var Dyrebeskyttelsen med den lille kattefamilien til veterinær, som mener at det er gjort av mennesker, og at det er brukt en skarp gjenstand på kattungene.

– Hadde det vært dyr som hadde gjort det, ville det vært flere skader. Disse kattungene er jo små, bare seks uker gamle, sier Marita Johannesen.

– Vi er i sjokk. Dette er makabert. Vi forstår ikke at noen kan få seg til å gjøre noe sånt som dette, legger hun til.

Mishandlet: Dette er poten til kattemor. Også den er sterkt skadd. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Lofoten og Vesterålen

Blir politianmeldt

Dyrebeskyttelsen vil politianmelde saka. Foreløbig er det ikke mye å gå etter. Den voksne katten var ikke merket eller chippet.

Men de er sikre på at noen veit hva som har skjedd og håper de vil fortelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis noen har tips i saka, håper vi at de melder fra til oss. De kan jo også kontakte politiet. Vi håper uansett at vi skal få tips i saka så dette kan bli oppklart, sier Johannesen.

Får behandling og stell

Samtidig er Dyrebeskyttelsen opptatt av å ta seg av de tre kattene, som har overlevd mot alle odds.

– De er ved godt mot med sine tre føtter og er i fosterhjem etter veterinærbehandling, opplyser lederen i Dyrebeskyttelsen Norge Lofoten og Vesterålen.

Inntil videre blir de i fosterheimen, fordi de vil trenge tilsyn og behandling av veterinær framover.

– Vi skal gjøre det vi kan for dem, understreker Marita Johannesen, som også legger til at Dyrebeskyttelsen gjerne tar imot donasjoner til videre stell og behandling for de tre kattene.

Dyrebeskyttelsen Norge Lofoten og Vesterålen er en underavdeling av Dyrebeskyttelsen Norge og drives av frivillige omkring i regionen som som gjør alle oppgaver heimefra på fritida. Den hjelper primært heimløse kjæledyr og dyr i nød, og i noen tilfeller privateide dyr dersom eier ønsker dette selv, eller i samarbeid med Mattilsynet og/eller politiet.