Eirik Wallstad i Holmstaddalen styrer beitet til kyrne via app på mobil.
Eirik Wallstad i Holmstaddalen styrer beitet til kyrne via app på mobil. Foto: Hilde Jørgensen

Eirik har kyr på virtuelt beite

SORTLAND: Kyrne til Eirik Wallstad beveger seg på et beite uten fysiske gjerder. Men prøver de å gå over det som er et virtuelt gjerde, får de seg en karamell.

Dette er framtida, skal vi tro Eirik Wallstad i Holmstaddalen. Han har tatt i bruk halsklaver av typen Nofence på storfeet sitt, et pilotprosjekt der kyrne går i et beiteområde som har et gjerde som er laget med GPS-punkter. Går kyrne «over» gjerdet blir de først advart med høyere og høyere lyd fra klaven og til slutt en ikke helt god karamell av et strømstøt.

– Det har skjedd en gang at ei ku gikk utenfor, og har da ikke veket unna verken lyd eller støt. Men jeg avventet litt fordi jeg vet at kyr er flokkdyr, og jeg fikk rett. Kua vandret av seg selv bort til de andre kyrne, sier Eirik Wallstad.

Han overvåker det hele på en app på mobilen.

– En brikke på halsklavene gir signaler om hvor kua er, forteller han.

– Og beitet har jeg tegnet inn på kartet, jeg kan forandre det mens kyrne går der.

Klaven er på størrelse med ei vanlig kubjelle.
Klaven er på størrelse med ei vanlig kubjelle.
Kyrne ser ut til å trives godt med de nye klavene.
Kyrne ser ut til å trives godt med de nye klavene. Foto: Hilde Jørgensen
Hit og ikke lengre, ellers piper det.
Hit og ikke lengre, ellers piper det. Foto: Hilde Jørgensen

Må lære det

Ti NRF-kyr i ulik alder går på et beite på innmarka hans, men før de trådte inn i det virtuelle, måtte de læres opp i å forstå.

– Jeg lot dem gå i et virkelig inngjerdet beite med det virtuelle innenfor et par uker. Etterhvert forsto de at de ikke måtte gå for nær gjerdet.

Wallstad mener en slik virtuell løsning gjør det lettere å utnytte beiteressursene.

– Nå får jeg utnyttet ei innmark som er vanskelig å gjerde inn på grunn av stein og ulendt terreng. Så det er et betydelig beløp å spare inn med denne ordningen, selv om klavene også er en kostnad. Nofence kan brukes på alle beiter både på inn- og utmark, eneste begrensingen er at der må være mobildekning. Arealet kan også være både stort og lite, sier han.

Kommer ikke over

– Dette er helt utrolig, jeg har ikke opplevd noe lignende. I alle årene jeg har drevet gård er det med permanente gjerder. Så dette var litt rart i begynnelsen, sier Frank Wallstad, som fikk et generasjonskifte på gården da sønnen Eirik overtok i vinter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og at klavene er en god ordning er han ikke i tvil om.

– Selv om vi lokker med kraftfôr, som kyrne er ville etter, kommer de ikke over «gjerdet», sier han.

– Det unike med klavene er også at de lades med solceller, og ved vanntanken omtrent midt i beitet, slås strømmen av, noe som også er strømsparende, sier Eirik, som kom over ordningen på sosiale medier, og viste sin interesse.

Cirka 1.500 klaver er med i prøveprosjektet.

– Over all forventning

Frank sier etter års erfaring med kyr at de liker å vite hvor yttergrensene på beiter med vanlig strømgjerde går, når de har gått grensene opp, holder de seg fra kantene.

– Om de får et strømstøt er det på linje med støt fra strømgjerder, og ikke farlig. Kyrne endrer ikke adferd med klavene, sier han.

Eirik har hatt kyrne på det virtuelle beitet i fire-fem døgn.

– Det går over all forventning. Det passer veldig godt til kyr som ikke må melkes og som går på beite et stykke fra gården, sier han om kvigene og de drektige kyrne som er samlet på beitet. I tillegg har han 70 storfe i utmarka, da uten hjelp fra appen.

– Og skulle noen rømme, så er de på GPS-en, det er enkelt å finne dem.

Eirik er den eneste bonden i regionen, som han vet om, som er med i prøveprosjektet Nofence på storfe. Halsbånd har vært utprøvd på geiter tidligere, og var så vellykket at det ble en kommersiell salgssuksess. Nofence utføres også på sau, som et prøveprosjekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra våren 2020 er klaver til storfe i salg, ifølge produsenten.

Om Nofense

• systemet består av en solcelledrevet klave med GPS-teknologi og et digitalt kart

• går dyra over den opptegnede nofencegrensa og inn i varslingsfeltet begynner klaven å pipe som varsel om strømstøt

• dyra lærer fort hva signalene fra klaven betyr og snur for å unngå strømstøtet

• slik holder de seg innenfor grensa på det opptegnede beitet

• gir dyra tilgang til gode og varierte beiter.