Elisabeth Steen fra Sortland er hovedtillitsvalgt for 5.600 Nav-ansatte.
Elisabeth Steen fra Sortland er hovedtillitsvalgt for 5.600 Nav-ansatte. Foto: Privat

Elisabeth fra Sortland står midt i NAV-stormen

Elisabeth Steen fra Sortland er hovedtillitsvalgt for 5.600 NAV-ansatte. Nå har det stormet rundt dem.

Det skriverVG, som forteller at Sortland-kvinnen, som bor i Tromsø og har jobbet i Nav siden 2011, er hovedtillitsvalgt i den største fagorganisasjonen for de NAV-ansatte, Norsk Tjenestemannslag (NTL). Nå gruer flere ansatte seg til å gå på jobb.

Hun sier til avisa at hun forstår at de som har vært utsatt for feil, har opplevd Nav som mer opptatt av å «ta» folk enn å hjelpe.

Hun har kollegaer og medlemmer som er veiledere og har bistått brukere med søknad om arbeidsavklaringspenger – for deretter å kreve tilbakebetaling, fordi det har vært krevet av ledelsen i etaten.

– Ansatte som ikke har noe med dette å gjøre, opplever at det blir stilt spørsmål ved jobben de gjør. Det er blitt en tøffere tone fra noen av våre brukere, sier Steen til VG. Men hun understreker at det ikke er de ansatte som tolker lovverket.

Noen av de ansatte har ifølge henne prøvd å ta opp praksisen med avslag, stans og krav om tilbakebetaling av sykepenger og arbeidsavklaringspenger (AAP) med opphold i EU og EØS-land.

Samtidig har hun erfart at folk som har fått fengselsdom og krav om tilbakebetaling, har opplevd Nav-ansatte som mer opptatt av å «ta» folk enn å hjelpe folk.

– Jeg synes det er trist at folk opplever det sånn, sier Steen, som samtidig understreker at Nav er pålagt å drive kontroll.

– Men først og fremst skal Nav hjelpe mennesker. Samtidig er det ikke vanskelig å forstå at de som er domfelte og krevd for tilbakebetaling på feil grunnlag, opplever kontrollen som belastende. Vi har medfølelse, understreker hun iVG-intervjuet.