Streetart-kunstverket ”Drømmen om Sortland” ble avduket av ordfører Tove Mette Bjørkmo, her flankert av kunstnere Tina og Linda ”Zina” Aslaksen.
Streetart-kunstverket ”Drømmen om Sortland” ble avduket av ordfører Tove Mette Bjørkmo, her flankert av kunstnere Tina og Linda ”Zina” Aslaksen. Foto: Hege Abrahamsen

– En kommentar til byens identitet

SORTLAND: Sist lørdag ble Drømmen om Sortland avduket, et streetart-kunstverk malt i Sortland sentrum. – Det er inspirert av debatten om Sortlands identitet, sier kunstnerne bak verket.

Kunstverket lyser i neonfarger fra murveggen til Veksthuset Fyr i Bankgata. Lørdag var sortlandordføreren og avduket bildet, og et tyvetalls interesserte var samlet i anledning dette.

Kunstnerne – og søstrene – Linda og Tina Aslaksen står bak verket, som springer ut av fra engasjementet i sosiale medier om hvordan Sortlands framtid skal være, – og nå kommet ut i det offentlige rom som kunst.

– Folk er fulle av ideer og kreativitet til hvordan Sortland by skal endres og forskjønnes og mange av drømmene begynner å bli realisert, sier Tina Aslaksen.

– Men det er enda mange spørsmål å få svar på når det gjelder planleggingen, legger hun til.

– Byutviklingen kan kanskje virke kaotisk. Vil man for eksempel fortsette utbyggingen slik man gjør mot sundet, eller vil man gjøre det annerledes, for eksempel bruke gamle trebygg som mal for nybygg, spør Linda «Zina» Aslaksen, som er hovedkunstneren bak bildet som er åtte ganger fire meter stort.

– Bildet uttrykker en kreativ sjel med mye energi, som tar tak og løfter seg ut av den grå hverdagen, den grå masken sprekker, forklarer hun.

Bildet er malt på fri hand og i neonfarger, nærmere 200 spraykanner er brukt.

– Vi er kjempefornøyd med bildet og har fått mye god respons. Det har vært gøy å gjøre dette og vi har hatt mye kunstnerisk frihet, det har vært fint, sier Tina Aslaksen, som har samarbeidet med søsteren.

Om det med dette blir et streetart-kvartal i sentrum gjenstår å se, men begge håper at dette skal generere flere prosjekt. For at Drømmen om Sortland skulle bli realisert samlet Sortlandsfolk inn vel 50.000 kroner.

– Det er blitt en gave fra folket til folket, sier Tina Aslaksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere har de fått 20.000 kroner fra Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank for å holde workshop i street-art for unge. Noe som startet tirsdag og også foregikk onsdag.

– Vi har sagt at det er et forprosjekt for å søke midler til nye streetart-prosjekter i alle vesterålskommunene. Det håper vi kan bli realisert, sier Aslaksen.