Kommuneoverlege: Mette Røkenes. Foto: Inger Merete Elven

Én koronasmittet i Sortland: – Vi ønsker å teste flere

SORTLAND: Hurtigrute-smitten omfatter nå enda en kommune. Dermed har Sortland fått sin sjette bekreftede koronapasient siden pandemien startet.

– Tirsdag ettermiddag fikk vi bekreftet en positiv Covid 19-prøve på pasient med oppholdssted Sortland. Denne har vært passasjer på Hurtigruten Roald Amundsen. Personen har det greit og får oppfølging, skriver kommuneoverlege Mette Røkenes i en pressemelding onsdag.

Tirsdag kveld meldte Folkehelseinstituttet at 44 personer var bekreftet smittet fra utbruddet på hurtigruteskipet. Røkenes forteller at den smittede i Sortland er inkludert i det tallet.

Oppdatert: VG skriver onsdag om en person fra Trøndelag som er i isolasjon i Sortland. Røkenes bekrefter at dette er samme tilfelle – altså er det ikke noen som er fast bosatt i Sortland som er bekreftet smittet.

– Ikke urolig

Hurtigruten har fått kritikk for å ikke informere passasjerer om bord på de rammede skipene tidlig nok. Røkenes går ikke direkte inn på hvordan den smittede i Sortland har bevegd seg etter hurtigruteturen, av hensyn til personvernet. Men:

– De vi har vært i kontakt med i forbindelse med utbruddet har vært greit informert. Jeg er ikke veldig urolig for videre smitte fra denne personen, sier kommuneoverlegen.

Ifølge henne har helsevesenet i Sortland testet flere personer fra de to rammede seilingene. Alle prøvesvarene har kommet på plass, og det er bare ett bekreftet koronatilfelle av disse.

– Er det noen hurtigrutepassasjerer som Sortland-helsevesenet skal teste, som ennå ikke er testet?

– Nei. Vi har testet alle vi har fått melding om, sier Røkenes.

Flere tester

Uansett ønsker Røkenes å få opp antallet tester i Sortland. Hun ber alle som har symptomer ifølge FHIs liste, om å ringe korona-telefonen i kommunen.

– Vi ønsker å teste så mange som mulig om de har symptomer. Den siste tiden har vi testet 15-20 personer i snitt per dag, og vi har hatt opp til 30 tester, men vi ønsker å teste flere om de har korona-symptomer, slår hun fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De som tester seg må vente et døgn på å få svar, da prøven sendes til Bodø. Slik ståa er i skrivende stund, får man prøvesvaret på ettermiddag og kveld, aldri på dagtid.

Ifølge FHI er de vanligste korona-symptomene feber, tungpustethet og hoste. I tillegg er det vanlig å oppleve hodepine, slapphet, nedsatt lukte- og/eller smakssans, og muskelverk. Noen kan få sår hals, mens det er vanlig hos barn, og noen kan få rennende eller tett nese.

Første siden i vinter

Ifølge kommuneoverlegen blir dette bare det sjette positive prøvesvaret man har fått i Sortland. De første fem var en del av det opprinnelige utbruddet i Norge i vinter. Siden da har det ikke vært noen som har fått påvist korona i kommunen.

Dette betyr ikke nødvendigvis at bare seks har vært smittet innenfor Sortlands grenser. Skal man få et positivt eller negativt svar, må man teste seg.

Les også
En stygg grunnstøting
Les også
Smittevernlegen i Hadsel er avhørt av politiet

To seilaser

Smittesituasjonen gjelder ifølge FHI to seilaser med MS Roald Amundsen: En fra 17. til 24. juli, og en fra 24. til 31. juli. Skipet har vært på to seilaser rundt Svalbard med på- og avstigning i Tromsø.

– De foreløpige resultatene viser at det er totalt 44 personer med bekreftet smitte på disse to seilasene; 35 av mannskapet og 9 av passasjerene. De 9 passasjerene er folkeregistrert i 6 fylker: Nordland, Oslo, Rogaland, Troms og Finnmark, Trøndelag og Viken, skrev FHI tirsdag.

Instituttet ber om at alle passasjerer fra de to seilasene tester seg, uansett om de har symptomer eller ikke. Passasjerene må også holde seg i karantene i ti dager fra de gikk av skipet. Karantenetiden for den første seilasen er nå gått ut. Passasjerer fra den andre seilasen er folkeregistrert i ulike kommuner, men kan befinne seg på reise eller oppholde seg i en annen kommune enn de er folkeregistrert i.

Les også
Kommuneoverlegen frykter økt smittespredning i Vesterålen
Les også
Hurtigruten stopper alle ekspedisjonscruise-seilinger inntil videre