Varaordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo og fylkestingsrepresentant Sonja Steen, er begge glad for at Kleiva videreføres med landbrukslinjer.
Varaordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo og fylkestingsrepresentant Sonja Steen, er begge glad for at Kleiva videreføres med landbrukslinjer. Foto: Innsendt

– Enighet om å beholde Kleiva

Ap, Sp, SV og KrF er enige om å opprettholde tilbudet ved Sortland videregående skole, avdeling Kleiva. Det er fylkestingsrepresentant Sonja Alice Steen (Ap) og varaordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) begge veldig glad for.

– Jeg er veldig glad for at vi klarte å beholde landbrukslinjene ved Kleiva, sier Sonja Steen til Bladet Vesterålen.

Hun sier det er en svært krevende økonomisk situasjon fylkeskommunen står i.

– Mindre i overføringer og færre elever fører i sum til at vi må ta noen kutt vi helst skulle vært foruten. I posisjonen har vi nå prioritert små miljø, og det mener vi Kleiva også er. Det er viktig både med grønn og blå sektor, sier Steen.

Hun legger til at dette ikke kommer uten at det må kuttes på andre fronter.

– Vi tar 20 millioner kroner fra veibudsjettet. De skulle egentlig være egenandel i et lån vi skulle søke, så totalt sett går vi glipp av 350 millioner ved å satse på disse linjene, sier Steen.

Hun sier posisjonen sto samlet om Kleiva.

– Nå kommer det ei likedan sak til neste år, og Kleiva har fått et snaut år på seg til å oppfylle en del krav som er satt. Jeg vet at de allerede har ønsket å løse disse utfordringene, så jeg er ikke i tvil om at skolen vil klare dette. Det handler i korte trekk om å iverksette tiltak for å spare inn på utgiftene, sier Steen.

– Jeg er fornøyd med det vi har klart å beholde, så er det sånn at noen linjer ligger an til å bli nedlagt. Det er det ingen som liker, men det er beintøffe prioriteringer som er gjort, sier Steen.

– Det er mange smertefulle kutt i dette budsjettet, men vi er utrolig glade for at det blir både blå og grønn linje på Kleiva, sier Steen i ei pressemelding.

Bjørkmo mener dette er viktig for hele Vesterålen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er svært viktig for både landbruk, fiskeri og havbruk at vi fortsatt skal ha slik utdanning i Vesterålen. Det er viktige næringer hos oss som kan vise til vekst og utvikling. Dette styrker troen på fortsatt landbrukssatsing i regionen.  At Kleiva kan fortsette vil sørge for god rekruttering til disse næringene og også kunne bidra til de nye spennende bedriftene som er i gang med spennende teknologisk utvikling som f.eks. Calanus, Primex, Holmøy og Nordlaks, sier Bjørkmo i ei pressemelding.

Økonomien er tøff for fylkeskommunen og Steen forteller at dette er en prioritering som betyr at fylkeskommunen vil investere mindre i årene fremover.

– Med de kuttene fylkeskommunen har fått fra høyreregjeringen og nedgang i antall elever så har vi fremdeles en vanskelig situasjon. Nå er vi enige med de andre partiene i fylkesrådet om å redusere vei-innvesteringene med 350 millioner kroner, og dermed kan vi opprettholde flere tilbud, avslutter Steen.