Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Tor Johannes Jensen

Ett regjeringsparti vil ha lakseskatten

Tre av fire regjeringsparti avlyste lakseskatten før den var ferdig utredet. Men ett av partiene i regjeringa sier ja.

Det skriverNationen (krever abonnement), som forteller at KrFs Steinar Reiten vil kjempe for ressursskatt på oppdrettsnæringa, men i en moderat utgave.

Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslo tirsdag å beskatte overskuddet av grunnrenta i næringa med 40 prosent. Ballongen var forsåvidt skutt ned av landsmøtene i både Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre allerede før den ble sluppet. Men i KrF er oppfatningen altså en annen:

– Vi mener flere av våre regjeringspartnere for tidlig avlyser en diskusjon om et eventuelt nytt skattesystem for havbruksnæringa, sier Reiten til Nationen.

Han viser til at det regjeringsoppnevnte utvalget ble etablert etter at Stortinget hadde behandlet et forslag fra SV om produksjonsavgift.

Reiten viser til at en stor del av overskuddet fra havbruksnæringa tas ut av kystsamfunnene og kanaliseres inn i store selskap med hovedkontor utenfor Norge. Han er fornøyd med at utvalget foreslår at kommunene skal få en del av skatteinntektene og understreker at KrF mener det må være en forutsetning.

Samtidig mener han at 40 prosent skatt på overskuddet av grunnrenta er for mye.