Denne oksen kunne ha blitt pint i hjel om den ikke hadde blitt felt.
Denne oksen kunne ha blitt pint i hjel om den ikke hadde blitt felt. Foto: Bent Are Glad Pedersen

Fant kula i «dobbelskutt» elg

BØ: Viltforvalter Tor Andersen i Bø kommune forteller at de brukte metalldetektor på elgen som var skadeskutt og forlatt i Bø.

Elgen ble felt helga før sist uke, og før sist helg klarte viltforvalterens folk å finne kula som hadde skadd elgen.

– Kula er levert til politiet i forbindelse med anmeldelsen, forteller Andersen.

Han ønsker ikke å gå inn på hva slags kule det er – men er like klar som før på at noen må vite at de har skutt på en elg i området uten å sjekke den.

Arrvev

Elgen det dreier seg om er en åttetakkers elgokse, som gikk i bakken i et område bak Fjærvollfjellet. Det viste seg at elgen hadde et skuddsår til – med spor av tarmmateriale, betennelse og arrvev. Med andre ord hadde elgen blitt skutt en stund før den faktisk ble felt.

Både viltforvalteren og jaktlederen på laget som faktisk felte elgen, mente at elgen neppe ville overlevd mye lengre med de interne skadene.

Viltforvalter Tor Andersen var først usikker på om de skulle anmelde forholdet, men bestemte seg for å levere anmeldelse. Da var det altså ikke de som felte elgen som ble anmeldt – men de som hadde skutt elgen først.

Andersen mente ikke nødvendigvis at elgen var skadeskutt og forlatt med vilje. Dette kunne like fort være et uhell – der de som skjøt ikke hadde sett den aktuelle elgen engang.

– Man må sørge for at man har god sikt når man skyter, og at det er bakgrunn bak dyret. Kulene går mange tusen meter. Å løsne et skudd er en alvorlig affære. Man kan være uheldig, men det skal være unntaket, sa viltforvalteren.

Politiet

Bladet Vesterålen har sendt forespørsel til politiet om hvor saken ligger. Politioverbetjent Anne Margrethe Kleczka ved Sortland lensmannskontor tok ikke kontakt før avisa måtte i trykken, men mandag sa hun til Vesterålen Online at saken var til vurdering med tanke på eventuell påtale.