Får fylle opp: Widerøe, her sett på Skagen lufthavn. Foto: Tor Johannes Jensen

Får fylle flyene - men du må fortsatt ha munnbind

Samferdselsministeren meldte torsdag at man ikke lenger trenger å ha et ledig sete mellom hver passasjer.

Går man om bord i fly i sommer, må man igjen belage seg på å sitte tett inntil medpassasjerene sine. Kravet om minst ett setes avstand mellom passasjerer fjernes nå.

– Vi gjør endringen fordi det internasjonale regelverket for lufttransport ikke har hatt dette ledige midtsetet. Det er ønske fra flyselskapene. Vi mener det er forsvarlig, ut fra smittevernhensyn, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide til NRK.

– 50 prosent mer

Dermed varsler blant andre Widerøe om billigere flyseter.

– Vi har nå plutselig fått 50 prosent ekstra kapasitet å selge ut på svært kort varsel, så vi må nok påregne å selge disse billettene ut til en rabattert pris skal vi klare å fylle flyene i sommer, sier Stein Nilsen, administrerende direktør i Widerøe, i en pressemelding.

– På grunn av den krevende økonomiske situasjonen planlegger ikke Widerøe oppstart av ytterligere ruter eller økning av frekvens i løpet av sommeren, men på grunn av fjerning av krav om blokkerte seter vil det bli dobbelt så mange seter tilgjengelig over natten. I tillegg har Widerøe allerede satt opp en rekke sommerruter mellom nord og sør. Disse kan nå fylles opp til siste sete, melder flyselskapet.

SAS og Norwegian har ikke vært like hardt rammet av kravet som Widerøe, da innlandsflyene deres stort sett har tre og tre seter. Fly med den konfigurasjonen har måttet kutte passasjertallet med en tredjedel, mens Widerøe har måttet kutte halvparten.

Fortsatt munnbind

Kravet om avstand mellom flypassasjerer ble innført 28. april. Da ble det bare tillatt for folk i samme husstand å sitte rett ved siden av hverandre på fly.

At man nå lemper på dette kravet, betyr imidlertid ikke at man slipper et annet smitteverntiltak.

SAS og Norwegian har allerede innført krav om godkjente munnbind på flyvningene deres. Widerøe vil innføre det samme kravet fra 15. juni.