Får NOFs hederspris: Stein-Håkon Eilertsen fra Ånes i Andøy kommune. Foto: Fredrik Sørensen

Får hederspris – fortsetter kampen: – Klarer han det, så er det et kunststykke jeg ikke har sett maken til

ANDØY: Stein-Håkon Eilertsen har vært hærfører for forsvarsansattes kamp for Andøya flystasjon i lang tid. Nå tildeles han NOFs hederspris for 2021.

Det opplyser Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) på sin nettside. Der framgår det at Eilertsen ble nominert for hans utrettelige innsats og arbeid for medlemmenes interesser, og især på Andøya, der han har vært lokalavdelingsleder i flere år.

– I flere år han han vært en frontfigur i kampen for arbeidsplassen Andøya flystasjon sitt eksistensgrunnlag, og har ikke nølt med å ta saken inn i mediebildet for å få oppmerksomhet om kampen som utspilles mot de som sitter i posisjon til å kunne beslutte endringer i situasjonen, og videre fremtiden for Andøya flystasjon, heter det i begrunnelsen.

– Engasjementet Eilertsen viser, og innsatsen han legger ned for medlemmenes interesser, er langt ut over det man kan forvente av en lokal tillitsvalgt som utøver disse vervene ved siden av full jobb, heter det videre.

Stolt

Overfor Bladet Vesterålen erkjenner Eilertsen at han er stolt over å motta hedersprisen.

Samtidig retter han, i kjent stil, raskt søkelys på saken som har vært sterkt medvirkende til at han mottar prisen – kampen for Andøya flystasjon og medlemmene han representerer på Evenes.

– Denne kampen er på ingen måte over, forsikrer han.

Det er snart fem år siden Stortinget vedtok nedleggelse av Andøya flystasjon. Saken er fremdeles omstridt og aktuell – og Eilertsen var nylig i debatt med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), i en serie innlegg på Nordnorsk Debatt.

– Jeg har over tid påpekt at man nå har nådd taket på øvre kostnadsramme for Evenes-utbygginga, samtidig som det er en rekke uløste utfordringer som potensielt vil sørge for milliardoverskridelser. Dette synes dog statsråden å ha et avslappet forhold til, sier Eilertsen.

Han sikter blant annet til ammunisjonshåndtering, kjemikalie-utfordringa og støyproblematikken.

– På skriftlig spørsmål om ammunisjonshåndtering fra Willfred Nordlund i Senterpartiet svarte statsråden nylig det samme som han svarte på et tilsvarende spørsmål i fjor høst. I et svar til meg på Nordnorsk Debatt skriver Bakke-Jensen at «det er for tidlig å konkludere endelig rundt ammunisjonstjenestens behov på Evenes og hvordan disse i detalj vil bli løst. Det vil jeg selvfølgelig komme tilbake til når dette er klart». Når behovet ikke er klart, sier det seg selv at kostnaden heller ikke er det, sier Eilertsen til Bladet Vesterålen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er ikke komfortabel med svaret.

– Det første flyet kommer etter planen til Evenes tidlig neste år. Det er ikke holdbart at de ikke har funnet ei løsning på dette, sier Eilertsen.

Han utdyper:

– Jeg har lest ammunisjonsutvalgets rapport. De faglige anbefalingene er klokkeklare og gode. Tilbakemeldingene jeg som tillitsvalgt får, er at rapporten muligens er for god. Og at det derfor er blitt strafferunder. Altså at rapporten er sendt i retur, sier Eilertsen.

– Min påstand er at det, med stor sannsynlighet, er økonomien som er utfordringa og dermed årsaken til at det kreves såkalt ompuss. Løsninga har de fått presentert, den ligger i rapporten, men kostnaden er ikke forenlig med øvre kostnadsramme, utdyper han.

Bekymret

Dette bekymrer Eilertsen, av flere årsaker.

– Min store bekymring er at sikkerhet og funksjonalitet hva gjelder ammunisjonshåndtering på Evenes skal bli skadelidende fordi spørsmål av økonomisk karakter er styrende, sier han.

– Samtidig er det viktig å påpeke at dette oppleves frustrerende for personellet innafor ammunisjonstjenesten, som ikke vet hva som møter dem på Evenes når det gjelder infrastruktur, og dermed heller ikke arbeidshverdagen som helhet. Dette må selvsagt være på plass når flyene kommer, og det første kommer etter planen om et halvt års tid for trening, sier Eilertsen.

– Du har tidligere anslått milliardbeløp for å få dette på plass – gjelder dette fremdeles?

– Det står jeg absolutt for. Legger man statsrådens eget svar til Willfred Nordlund nylig til grunn, er man nå 100.000 kroner unna øvre kostnadsramme på Evenes. Hvis Bakke-Jensen klarer å løse ammunisjonstjenestens behov for denne summen, uten svindyre ekstrabevilgninger, så er det et kunststykke jeg ikke har sett maken til. Da skal jeg være den første til å gratulere, avslutter Eilertsen.