Kurt Jenssen
Kurt Jenssen

Fasiten i Hadsel: Sp, Ap og SV mistet flertallet

Selv etter et brakvalg for Sp i Hadsel, må dagens tre flertallspartier ha med seg to representanter for å styre videre.

Det viser fasiten etter at alle stemmene i Hadsel er talt opp.

Senterpartiet ble størst, med 26,2 prosent av stemmene og en framgang på 14,2 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet hadde den største tilbakegangen og endte på 16,5 prosent. Det er 28,3 prosentpoeng tilbake fra kommunevalget i 2015.

Sosialistisk Venstreparti endte på 4,1 prosent oppslutning og en framgang på 0,5 prosentpoeng fra 2015.

Det gir Senterpartiet 6 mandater i kommunestyret, mens Ap får 4 og Sv beholder sitt ene mandat. Til sammen har de tre partiene da 11 mandater, mens det trengs 13 for å ha flertall i kommunestyret.

Da vil det ikke holde å få med seg Miljøpartiet de Grønne, som kom inn i kommunestyret for første gang, med ett mandat og 3,2 prosent av stemmene.

Rødt, med ei oppslutning på 6,9 prosent, økte med fire prosent og får to mandater. De har gjort det klart at de ikke vil binde seg til noen samarbeidsblokk i kommunestyret.

Melbu og Omegn Samarbeidsliste endte på 15,1 prosent og hadde en framgang på 9,6 prosentpoeng. Deretter kom Høyre, som fikk tosifret oppslutning med 11,5 prosent og øker med ett mandat i kommunestyret.

Venstre har også økt solid og får 11,0 prosent og tre representanter, mens Frp er blitt valgets nest største taper med et resultat på 5,5 prosent etter et fall på 12,2 prosent. Det gir dem bare én representant i kommunestyret.

Totalt ble det avgitt 3.876 stemmer i Hadsel. Det gir en valgdeltagelse på 61,5 prosent.