Bekymret: Fredrik Aune Gundersen mener Nord universitet åpner opp for fysiske samlinger for fort Foto: Privat

– Feil å samle studentene på samme sted nå

VESTERÅLEN: Flere studenter som skal starte på Nord universitet og UIT er bekymret for hvordan de samlingsbaserte studiene ved universitetene skal gjennomføres om få uker.

Og det er korona-pandemien som er årsaken til bekymringene. Studentene er bekymret for at folk fra små kommuner, fra hele landsdelen skal reise og samle seg i flokk. Under studieukene bor elevene sammen der de blant annet deler bad, kjøkken og er sosial sammen, og det skaper bekymring.

Feil å samle mange studenter nå

Fredrik Aune Gundersen skal om få uker på første samling til Bodø. Han legger ikke skjul på at universitetet med fordel kunne ha utsatt den fysiske oppmøtedatoen, og han mener det er merkelig at Nord Universitet tørr å åpne opp slik situasjonen har utviklet seg de siste ukene

– Nå har folk vært ute å reist, vært i utlandet og vi ser at pandemien ikke lengre er under kontroll. Den øker i smitteomfang. Da er det i mine øyne feil å samle mange studenter før man har litt mer kontroll over utviklingen av pandemien, sier Gundersen.

Nord Universitet

Han mener universitetet hadde betrygget de fleste elevene dersom de startet skoleåret med nettbaserte samlinger de første ukene.

– Det er det mange studenter som ønsker. Da kunne man sett hvordan dette utvikler seg. Jeg bor selv på Andøya der det ikke er smitte. Nå må jeg til Bodø der tallene er helt annerledes enn her. Selv er jeg ikke spesielt redd for å bli smittet. Men jeg tenker på om jeg tar med meg smitte, og andre blir syke, og i verste fall dør av det. Det tror jeg helt ærlig ikke at jeg kan tilgi meg selv for, sier han.

Gundersen legger til at mange studenter og er avhengig av kollektivtrafikk for å komme seg på universitetet. Ikke alle har bil eller kan sykle, og da er buss eneste alternativ.

– Og vi ser jo at kollektivtrafikk er noe vi som studenter oppfordres til å unngå mest mulig. Akkurat det kan bli vanskelig, mener han.

Også Gundersens samboer er student og skal ha samling et annet sted enn i Bodø. Det mener Gundersen og er med på å øke faren for smittespredning.

– Jeg føler vi på mange måter dobler sjansen for å bli smittet, om ikke sterke tiltak bli satt inn, sier han

Opptre forsvarlig og vis hensyn

Kommunikasjonssjef ved Nord Universitet Andreas Førde sier til Bladet Vesterålen at det vil bli en kombinasjon av fysisk oppmøte på samlinger og nettbaserte samlinger. Men han poengterer at det er tatt omfattende grep for å ivareta tryggheten til studentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Korona-pandemien gjør at ting blir noe annerledes enn tidligere. Vårt overordnede mål er å forhindre smitte. Vi har strammet inn. Og vi har planlagt nøye hvordan vi kan samle grupper og ha hyppig renhold mellom hver forelesning. Fysisk oppmøte forutsetter at alle opptrer på en forsvarlig måte og viser hensyn. Alle studentene og ansatte skal overholde smittevernreglene, blant annet i form av hyppig håndvask og holde avstand. Vi har alle et individuelt ansvar, både for oss selv og ikke minst for andre, sier Førde.

Han legger til at når universiteter først samler studenter er målet at de skal være 100 prosent sikker på at det er trygt.

– Men vi er og avhengig av at studentene selv tar ansvaret de har, nemlig å holde seg hjemme om de føler eller har mistanke om at de er syk. Overholdes ikke dette kan vi, like fort som alle andre, oppleve smitte, sier Førde.

Pressevakt ved Universitetet i Tromsø sier til Bladet Vesterålen at man i løpet av onsdag skulle arrangere et større beredskapsmøte der planlegging av skolehverdagen er på møteplanen.