Sekser: Det er ikke ofte matanmeldere tar turen nordover, men da de først gjorde det ble det en sekser på terningen for Halvar Ellingsen. Arkivfoto. Foto: Tor Johannes Jensen

Sekser til Kvitnes – Blir litt trøkk framover nå

HADSEL: Denne uka fikk Kvitnes gård sin første matanmeldelse. Det gikk over all forventning.

«Jeg gleder meg allerede til mitt neste besøk» skriver matanmelder for godt.no, Mathias Steinbru, etter besøket på Kvitnes. Han er full av lovord etter å ha besøkt det spesielle spisestedet i Vesterålen, og trillet en sekser på terningen.

– Vi visste jo at den kom, men klart det var artig å få den bekreftelsen på at vi gjør noe rett, sier Halvar Ellingsen til Bladet Vesterålen.

For matanmeldere fra store aviser er ikke hverdagskost i denne regionen.

– Det er nok kanskje den første matanmeldelsen i Vesterålen. De er jo ikke akkurat så ofte utenfor de store byene og vi ligger ikke så sentralt til. Dette gjør jo at vi blir lagt merke til av flere.

Store smaker: Tradisjonelle teknikker og store smaker. Anmelder Mathias Steinbru var full av lovord etter å ha besøkt Kvitnes gård. Arkivfoto Foto: Tor Johannes Jensen

Lovord

«Etter en lang kjøretur på smale veier er det godt å komme fram til noe som fremstår både luksuriøst og hjemlig på samme tid. Det finnes ikke så mye annet enn Kvitnes gård der restauranten ligger» skriver anmelderen om gården, der Halvar Ellingsen har bygget opp et helt lite samfunn, der de dyrker, sanker og høster det meste av maten selv. Alt som ligger på tallerkenene kommer fra Vesterålen.

«Det fortsetter med mat som knyttes til restauranten, det er ugress som plukkes utenfor døren, det er fangst som kommer inn på brygga nedenfor, og det er elg skutt av jegere med tilknytning til gården.»

Steinbru skriver også at den ny-nordiske maten som har seilt i medvind de siste årene, som ofte er sart og forsiktig i smaksbildet. Maten på Kvitnes, derimot, er rike smaksbomber, med store og breiale smaker.

«Solen går ikke ned, men måltidet slutter der. Og for et måltid. En lang reise over korte avstander overrasker og forbløffer. Det er en klar palett kokken fremviser, den er modig og stor. Jeg gleder meg allerede til mitt neste besøk.»

Fullt

Halvar Ellingsen forteller at det ble god stemning da de endelig fikk lese anmeldelsen på godt.no.

– Vi har jo hatt det på følelsen sjøl, men det er fint å få det på papir. Det er jo noe vi bruker mye tid på alle vi som jobber her.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den eneste som kanskje ikke ble like glad, forteller Halvar, var bookingansvarlig.

– Det blir nok litt trøkk på e-post nå. I sommer har vi hatt åpent fem dager i uka, med 30 spisegjester per dag.

Restauranten har hatt 600 gjester i juni og kommer til å servere 800 i juli.

– Vi har litt ledig mot slutten av august, men også september begynner å fylle seg. Så det ser bra ut framover. Vi har masse tilreisende som kommer både for å spise og overnatte.

Kraftige smaker

Når det gjelder de unike smakene på maten, forteller Halvar at det skyldes mange av de tradisjonelle teknikkene kokkene på Kvitnes bruker.

– Vi bruker jo mye gamle teknikker, både kokketeknikker og til preservering av mat. Vi sylter, fermenterer og røyker mye, noe som gjør at du får et helt annet preg.

For det spinkle, skjøre ny-nordiske preget på maten er ikke helt Kvitnes’ stil.

– Vi bruker mye grill og åpne flammer. Da blir det kanskje mer bastante smaker. Det føles rett for oss. Og så brenner vi veldig for å formidle tradisjoner på en ny måte.

– Artig

Samtidig er det ikke matanmelderne de er der for, men gjestene.

– Det er jo artig, men vi går på jobb for å servere en god opplevelse til dem som kommer hit, og også for å utvikle oss selv. Det er det viktigste, og at vi har det artig når vi holder på. For det har vi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aller best er det kanskje å få satt Vesterålen på kartet.

– Hvor mange hadde egentlig hørt om Kvitnes før dette. Det var vel bare en bortgjemt plass som mange kjørte forbi. Det er fint å være bidragsyter til at bygda brukes og blir satt pris på.

Likevel er det absolutt håp om at oppmerksomheten skal få enda flere gode ringvirkninger.

– Vi leter litt etter enda flere folk. Vi ser jo at det blir travelt her, så vi prøver å ikke slite ut de vi har. Håpet er å finne både flere servitører og flere kokker, noe vi håper anmeldelsen kan hjelpe oss med.