Ny rolle: Andøya flystasjon får nytt liv. Foto: Linn Foyn Therkelsen / Andøy kommune

Finansministeren bekrefter at Andøya flystasjon får ny rolle som militær base

ANDØY: Andøya flystasjon blir permanent base for alliert mottak. Det bekrefter finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overfor NRK.

– For regjeringen er det viktig å styrke evnen til å ta imot allierte tropper og styrker. Det blir fortsatt en militærbase på Andøya, fordi vi mener det er viktig for landet vårt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

– Dette blir en permanent base på Andøya, nettopp fordi den er så bra lokalisert. Det er viktig for Norge at vi er Nato-medlem, og at vi kan ta imot allierte styrker. Da er Andøya som base et veldig godt utgangspunkt, fortsetter Vedum overfor statskanalen.

Fredag fremmer forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) stortingsmelding om prioriterte endringer, status og tiltak i forsvarssektoren.

Flyttinga av hovedbasen for overvåkingsflyene til Evenes ligger fast, ifølge finansministeren.

I et innslag i Dagsrevyen torsdag kveld fortalte Vedum at regjeringa vil legge til rette for mer sivil-militært samarbeid på Andøya.

– Dette fordi man har en del gode miljøer der som man kan bygge på, sa han.

Vedum bekreftet også at regjeringa vurderer dronebase på Andøya flystasjon.

– Men vi har ikke konkludert på det, sa han.

Vedum uttrykte glede over å ha fått permanent base for alliert mottak på plass – både fordi det er ei styrking av Forsvaret, og fordi han mener det kan skape store, lokale ringvirkninger.

Framhever vesterålinger

Stortingsrepresentant Siv Mossleth fra Nordland skriver til Bladet Vesterålen at hun har vært overbevist om at det ville finnes gode muligheter for Andøya flystasjon siden andværingen Odd Roger Enoksen ble utnevnt som forsvarsminister, etter at flyttingen av overvåkningsflyene til Evenes ikke ble gjort om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har ligget i kortene at Andøya Flystasjon hadde en framtid. De kortene ble ikke dårligere etter at vesterålingen Bent-Joacim Bentzen ble utnevnt til statsråd. Dette to-spannet fra Vesterålen vil stå på for å utvikle Andøya som lokasjon for nye nasjonale kapasiteter, mener hun.

– Norge trenger fortsatt militær aktivitet på Andøya. Her finnes både kompetanse og kultur for å ivareta norske interesser og styrke vår nasjonale evne til alliert mottak i nord, framholder Mossleth.

Bekrefter ny rolle for Andøya: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Fredrik Sørensen
Les også
– Regjeringen vurderer å blåse nytt liv i flystasjonen på Andøya
Les også
DN-kommentator: – Andøya flystasjon kan bli berget med ny aktivitet
Les også
Solberg advarer mot Andøya-comeback
Les også
Andøya flystasjon kan få ny rolle: – Opplagt at Forsvaret ikke kan forlate nå
Les også
Lokal Høyre-topp uenig med Erna: – Uttalelsene overrasker meg
Les også
Utbyggingen på Evenes kan bli flere milliarder dyrere enn planlagt
Les også
Sprekken på Evenes: – Det stopper ikke på 8 milliarder