Stein i veibanen: N/A Foto: Jens André M. Birkeland

Fjernet stein fra veibanen på E10. NVE sier vi må regne med jordskred

LØDINGEN: Bladet Vesterålens medarbeider fjernet stein fra veibanen på E10 søndag morgen. NVE venter jordskred i distriktet.

Da Bladet Vesterålens medarbeider Jens Andre M. Birkeland kjørte E10 gjennom Fiskefjord tidlig søndag morgen, oppdaget han en fotballstor stein som hadde løsnet fra fjelelt og havnet i veibanen.

Han rapporterer at han fjernet steinen og informerte Vegtrafikksentralen.

Det har vært store mengder regn og mye vann i veibanen, og det er meldt mer regn i distriktet utover søndag ettermiddag.

NVE opprettholder gult varsel om jord- og flomskred i Vesterålen unntatt Andøya og deler av Øksnes, Lofoten, Ofoten og Sør-Troms. Faren har økt etter natt til søndag.

– Det ventes noen skredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt, heter det fra NVE.

Jordskred er utglidninger og rask bevegelse av vannmettet jord i bratte skråninger. Flomskred er en flom av vann, jord og stein i bratte bekkeløp.

Rådet fra NVE er å holde deg oppdatert om utviklingen av været, skred- og flomsituasjonen, og å følge værradaren. Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred.

Gult nivå er det laveste varslingsnivået fra NVE.