Flytter heim: Siv-Marie McDougall (25) fra Dverberg er ferdigutdannet sivilingeniør. Nå flytter hun heim til Andøy, til fast jobb ved Andøy videregående skole. Foto: Innsendt

Hun kommer rett fra skolebenken til drømmejobb i heimkommunen

ANDØY: Siv-Marie McDougall (25) leverte denne uka masteroppgaven sin i fysikk. Jobb har den nyutdannede sivilingeniøren fra Dverberg allerede sikret seg. Nå flytter hun heim.

Det er seks år siden Siv-Mare McDougall var russ i heimkommunen. Da feiret hun at tre flotte år ved Andøy videregående skole var ved veis ende, og at studietida som hun hadde sett så fram til endelig kunne starte.

Nå har den blide og omgjengelige andværingen levert masteroppgaven sin i fysikk ved NTNU i Trondheim. Hun er offisielt sivilingeniør, og klar for arbeidslivet.

– Nå flytter jeg heim til Andøya for å bli lærer i romteknologi ved Andøy videregående skole, sier 25-åringen.

Gleder seg

McDougall gleder seg stort til å flytte heim.

– Det er deilig å være ferdigutdannet, men det er også litt vemodig. Jeg har hatt ei fantastisk studietid, og det har virkelig vært seks flotte år i Trondheim, sier hun.

Nå starter et nytt og spennende kapittel i livet. Hun skal blant annet bli kollega med flere av sine tidligere lærere.

– Jeg har gode minner fra tida som elev ved skolen. Jeg kom godt overens med lærerne, og minnes et godt miljø. Folk var veldig snille og gode, så dette blir nok bra, smiler hun.

– Hva husker du best fra din tid som elev ved skolen?

– Etter først å ha gått barneskole på Saura, og deretter ungdomsskole i Risøyhamn, husker jeg at det stort sett var nye ansikter jeg møtte på Andenes. Jeg hadde sett noen av de andre før, men jeg kjente dem ikke. De andre ungdomsskoleelevene i Risøyhamn valgte å ta videregående på Sortland, sier hun.

Det ble likevel tre minnerike år på Andenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var ei fin tid, med mange trivelige folk. Selv var jeg veldig klar for å bli student. Det gledet jeg meg veldig til, sier McDougall.

Studietida i Trondheim har så til de grader innfridd.

– Ja, vet du hva. Jeg kan absolutt anbefale denne byen for unge andværinger som er på jakt etter studiested. Jeg har ikke angret et eneste sekund på valget jeg tok, sier McDougall.

– Gå til jobben

Som student i Trondheim har hun stort sett brukt beina som framkomstmiddel. Det er målet når hun flytter heim også.

– Det enkleste blir nok å bosette seg på Andenes, selv om det selvsagt er finest heime på Dverberg. Det å kunne gå til jobben er veldig greit, sier McDougall.

Sist hun bodde i Andøy var McDougall ei svært så engasjert jente. Hun var aktiv i elevråd og ungdomsråd, samt i Natur og Ungdom.

– Jeg var ikke aktiv i noen politiske partier, og det var et bevisst valg, sier hun.

– Er det aktuelt å engasjere seg i noe nå som du flytter heim?

– Vi får se. Da jeg flytta til Trondheim, sa jeg at jeg ikke skulle ha noen verv. Så gikk det et halvt år, og jeg var med på både det ene og det andre. Jeg blir nok sikkert dratt inn i noe, ler Dverberg-jenta.

– Får vi se deg i lokalpolitikken?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke godt å si, sier McDougall.

Lillesøster Tina ble som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt tidenes yngste medlem av formannskapet i Andøy. Hun var 19 år gammel da hun i 2016 fikk fast plass der for Andøy Arbeiderparti.

Andøy-patriot

Siv-Marie er kjent for å være stor Andøy-patriot. Det kan nok studie-vennene i Trondheim skrive under på.

– Det er mest søringer som studerer her. Når de møter folk, presenterer de seg kun med navnet sitt. For meg er det naturlig å presentere meg som Siv-Marie fra Andøya. Vi fra Andøya er jo patriotiske av oss, smiler hun.

Til å begynne med i studietida møter man mange nye folk. Da er det kanskje ikke alltid så lett å ha kontroll på hva alle heter.

– Ei stund var det mange som ropte «Hei, Andøya», når de ville ha kontakt med meg. Alle på studielinja mi vet hvor Andøya er, for å si det slik, sier 25-åringen.

Fram og tilbake

Neste måned tar hun flyttelasset med seg heim. Men det var ikke gitt at det skulle bli slik. I alle fall ikke nå.

– Jeg har endret mening hver måned, fram og tilbake. Den ene måneden skulle jeg til Italia. Den neste til Skottland. Så til Oslo. Så til Andøya. Jeg er ikke sjokkert over at det ble Andøya, men kanskje litt overrasket over at det ble akkurat nå, sier hun.

Da hun selv var elev ved Andøy videregående skole, var hun derimot en av elevene som strakk hånden i været da de ble spurt om hvem som kunne tenke seg å flytte heim.

– Jeg har jo tenkt at jeg en dag skal heim. Om så når jeg blir gammel. Det må klaffe med jobb, vet du. Det gjorde det nå. Og da var valget enkelt, sier McDougall.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har savnet naturen

Å bli romteknologi-lærer ser hun veldig fram til.

– Jeg har brukt seks år på utdanninga mi, og har 170 studiepoeng i fysikk. Så det er veldig fint – og ikke minst viktig – at jeg får brukt det til noe meningsfullt. Hvis ikke hadde nok utdanninga føltes litt bortkasta, sier hun.

De aller fleste romteknologi-elevene kommer utenfra kommunen.

– Det blir kjempeartig, og jeg er glad for at jeg som er oppvokst her kan få andre til å se på Andøya slik jeg gjør det. Jeg brenner for plassen, og vil jo at de også skal trives her, sier McDougall.

Selv har hun savnet naturen veldig i tida hun har bodd borte.

– Jeg var heime i februar, og gikk tur i Dverberg-marka. Det var nesten så jeg begynte å grine. Jeg har hele tiden kjent på et savn, på at det er et eller annet som mangler. På den turen kjente jeg at det var akkurat dette jeg har savnet. Naturen, der det alltid er god plass. Frisk luft. Og utsikt. Andøya er helt spesiell, sier McDougall.

Hun gleder seg til å utforske mulighetene i heimkommunen. Sist hun bodde i kommunen spilte hun volleyball.

– Nå er det kommet en aktiv klatreklubb, og et kajakkmiljø. Og det er sikkert andre ting jeg kan bli med på. Det blir nok bra, sier McDougall.

– Fløtt heim

McDougall merker også optimismen som råder i Andøy nå.

– Det var en negativ spiral da Andøya flystasjon ble vedtatt nedlagt, men det skjer mye spennende nå. Det ser ut til å være flere muligheter for unge folk som vil ha jobb, sier hun.

For hennes del er jobben i boks. Ringen er sluttet – nå flytter Siv-Marie heim.