Haakon Bruun-Hanssen.
Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Skjermdump fra NRK1

– Forholder meg til den politiske beslutningen fra 2016

ANDØY: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen måte svare på hvorfor han ikke har foreslått omgjøring av vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon i Debatten på NRK1 tirsdag kveld.

Det var Liv Signe Navarsete (Sp) som i den tv-sendte debatten tok opp den omstridte Andøya-nedleggelsen.

– Nå har forsvarssjefen i dag anbefalt at man skal opprettholde Andøya som en forsterkningsbase, sa Navarsete – og pekte på beregningene som ble lagt fram da Andøy ble vedtatt nedlagt i 2016.

– Videreføring av Andøya som beredskapsbase i 20 år vil, inkludert reinvesteringer, koste om lag 2,7 milliarder kroner mer enn en nedleggelse kombinert med samling av ressursene på Evenes, framgikk det av proposisjonen som Høyre, Frp og Arbeiderpartiet stemte for, for tre år siden.

Navarsete pekte på at man nå likevel skal ha militær aktivitet på Andøya.

– Likevel tviholder forsvarssjefen på at man skal bygge opp den infrastrukturen som man i dag har på Andøya på Evenes, fordi det har gått en slags prestisje i at det skal skje, sa Navarsete.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) kommenterte dette kort:

– Den er ikke riktig den historiefortellinga de rundt Andøya Liv Signe, ikke nå heller, sa statsråden.

Programleder Fredrik Solvang spurte forsvarssjefen om hvorfor han fremdeles går inn for å legge ned Andøya flystasjon.

– Altså, jeg forholder meg til den politiske beslutningen fra forrige korsvei, hvor Evenes ble valgt som base for både jagerfly og maritime patruljefly. Og det er jo ingen forhold eller faktorer som har endret seg i forhold til hvilken basestruktur vi trenger siden 2016 og frem til i dag. Derfor har vi ikke gjort noen endringer på den beslutningen som ble tatt i Stortinget, sa Bruun-Hanssen.