Ine Eriksen Søreide sammen med medlemmer i Sortland Høyre.
Ine Eriksen Søreide sammen med medlemmer i Sortland Høyre. Foto: Sverre Idar Lakså

– Forutsetningene for Andøya er ikke endret

SORTLAND/ANDØY: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide var forsvarsminister da Andøya-vedtaket ble gjort. Hun sier forutsetningene for å legge ned flystasjonen er de samme.

Mandag og tirsdag har utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) besøkt Sortland, og hun er godt fornøyd med besøket.

– Jeg hadde en veldig fin dag mandag, med trivelige bedriftsbesøk og åpent møte på Sortland. Det som stadig kommer opp, både fra bedriftseiere og folk flest, er spørsmål om EØS og Brexit. Det er tydelig at dette er noe som folk bekymrer seg for ute i distriktene, mer enn i sentrale strøk, sier Søreide.

Hun sier at uenighetene rundt hvorvidt Norge fortsatt bør være med i EØS skaper en usikkerhet som distriktene ikke trenger.

– Overalt hvor jeg kommer, og kanskje spesielt i Nord-Norge, så opplever jeg en stor optimisme. Det går bra, og det er en enorm ståpåvilje. EØS er avgjørende for mange for fortsatt drift, sier Søreide.

Klar for Brexit

Hun er fornøyd med det åpne møtet mandag kveld, og at det kom spørsmål om Brexit.

– Jeg er glad for at folk spør om Brexit, for da kan jeg fortelle om det vi har gjort for å være klare, sier Søreide.

Hun sier at Norge har gjort seg klar for både en hard Brexit, uten avtale, og for ei utmelding med utmeldingsavtale.

– Jeg er ikke overrasket over at EU ikke vil ha nye forhandlinger om en utmeldingsavtale. De er veldig tydelig på at de ikke vil reforhandle, sier Søreide.

Hun sier at en ordnet Brexit er å foretrekke for Norge.

– Men uansett hva det blir til, så er vi klare, sier Søreide.

Ikke endring i forutsetningene

Som omtalt i Bladet Vesterålen har Erna Solberg varslet at Andøya i framtida skal brukes som et alliert øvings- og treningsområde. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) har dessuten opplyst at all infrastruktur og alle operative flater skal beholdes på Andøya flystasjon, og også FOH er klar på at Andøya vil spille en viktig rolle for mottak av allierte.

Ei av forutsetningene for nedleggelse av Andøya flystasjon, var at flystasjonen skulle utrangeres, og at de militære områdene innafor gjerdet skulle frigjøres til sivil aktivitet. Nå som det planlegges alliert mottak blir ikke dette noe av – stikk i strid med stortingsvedtaket fra 2016.

Søreide mener derimot at vedtaket fortsatt står seg.

– Forutsetningene er de samme. I et så langstrakt land som Norge skal alle flystriper kunne brukes som alliert mottak. Det lå i vedtaket at sivil drift av flyplassen skulle opprettholdes, og dette er ikke endret på. Sivil drift skal fortsette som før, sier Søreide.

Hun sier at alt av havner og flystriper er i beredskap.

– I Bodø skal E-tjenesten være igjen i Bodø, men dette skal ikke være til hinder for sivil drift av flyplassen. Den aktiviteten som Forsvaret skal ha skal ikke være til hinder, sier Søreide.

Fornøyd med besøket

Ordførerkandidat for Sortland Høyre, Marthe Hov Jacobsen, sier hun er fornøyd med besøket fra utenriksministeren.

– Vi har fått stort utbytte av det, både oss medlemmer i Høyre, og de som var på det åpne møtet. Det er ingen tvil om at EØS og Brexit er viktig for mange, sier Jacobsen.

Søreide var på besøk hos Vesteraalens, Holmøy Maritime og Eimskip.

– Det var gode besøk, og hun ga klar beskjed om at hun likte de flotte byggene til Holmøy.

– Det var utrolig vakkert, sier Søreides politiske rådgiver, Marte Ziolkowski.