Skjenking: Illustrasjonsbilde. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Stopper alkoholserveringen etter midnatt – minst ett sted permitterer

Regjeringen vil få has på utested-smitten. Minst ett sted i Vesterålen permitterer ansatte på grunn av det.

Regjeringen kom fredag med nye retningslinjer for å begrense koronasmitten. Og det får konsekvenser for utelivet.

– Fra og med lørdag 8. august 2020, er det forbudt med skjenking av alkohol etter midnatt. Dette ble kunngjort i regjeringens pressekonferanse i dag, og gjelder i hele landet, meldte Sortland kommune i en beskjed til alle steder med skjenkebevilling i kommunen.

Med andre ord: Alkoholsalg forblir lovlig, men bare til midnatt hver dag. Når vi går inn i nattetimene, skal skjenkingen stoppe på utestedene.

Ikke større arrangement

Regjeringen sa også nei til å utvide arrangementsstørrelsen – slik at man fortsatt bare kan holde arrangement med opp til 200 personer på offentlige arrangement, og maks 20 personer på private tilstelninger. Idretten åpnes heller ikke mer enn den allerede er, og regjeringen fortsetter med kravene om minst én meter avstand i kinosaler og konferansesaler.

Ifølge VG vil det bli gjort en ny vurdering den første uka i september.

Høie sier til avisa at han er bekymret for smittespredning på utesteder.

– Det er noe vi også ser internasjonalt. Det er et sted der det er risiko for smittespredning, rett og slett fordi etter en stund – med alkohol – senker de fleste «guarden» litt, og det blir litt enklere og lettere å glemme seg, sier han om skjenkebegrensningene, sier han ifølge VG.

Krever kompensasjon

NHO krever at reise- og utelivet blir kompensert for innstrammingen, skriver VG.

– Faren er at mange vil fortsette festen hjemme i uorganiserte former. Skjenkestoppen rammer også lukkede arrangementer. Dette er bestilt for lang tid tilbake, og innskrenkningen vil skape problemer når disse arrangementene skal gjennomføres, sier fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO til avisa.

Petroleum permitterer

Petroleum Bar permitterer nå 28 ansatte, ifølge VOL.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Siden vi ikke har matservering vil det ikke svare seg å holde åpent bare til midnatt, sier daglig leder Christian Hagvåg Monsen-Abelseth ifølge avisa.

Blå Bar-eier Eier Erlend Salvesen er også bekymret. Han viser til at det er helgene som gir inntekter. Bjørn Olsen ved Rødbrygga på Stokmarknes tar det litt mer med ro, ifølge avisa, og håper folk går ut tidligere.

Folkehelseinstituttet har lagt ut en påminnelse om reglene, i forkant av fadderuker og skolestart.