Gir seg: Hill-Marta Solberg gir seg som styreleder i Bodø2024. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Gir seg som styreleder

SORTLAND: Hill-Marta Solberg gir seg som styreleder for Bodø2024.

Det melder Bodø2024 på si nettside denne uka. Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo (53) blir ny styreleder for Bodø2024.

Det er klart etter et representantskapsmøte i organisasjonen onsdag.

Keskitalo tar over etter Hill-Marta Solberg som har vært styreleder for prosjektet helt siden starten i 2020.

Ingen dramatikk

Hill-Marta Solberg ble presentert som styreleder for Bodø2024 i desember 2019. Hun presiserer at det ikke er noen dramatikk bak avgjørelsen om å slutte.

– Jeg er blitt 70 år gammel og det er på tide å tenke gjennom forpliktelsene mine framover. Jeg brenner for prosjektet, men det er en tid for alt. Valgkomiteen spurte alle i styret om å fortsette, men jeg kom til at timingen for å trekke meg var rett, Neste valg er senhøsten 2023, altså rett før hele kulturhovedstadsprosjektet starter, og da ville det vært uheldig å skifte styreleder.

Vemodig

Selv om Solberg er komfortabel med avgjørelsen, var det ikke et lett steg å ta.

– Nei, det er vemodig. Det har vært en spennende og utfordrende jobb. Samtidig vet jeg at prosjektet er i trygge hender med Aili ved roret.

Kompetanse fra idrettsfeltet i styret

Det er på ingen måte et prosjekt ute av kontroll hun etterlater seg.

– Jeg er fornøyd med det vi har fått til. Vi har fått på plass en rekke viktige rekrutteringer, økonomien er sterk, og vi har kontroll på programarbeidet. Jeg slutter med god samvittighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og nå blir du fulltidspensjonist og slenger beina på bordet?

– He he, nei jeg er nok ikke skapt for å være en slik pensjonist. Jeg har fortsatt noen verv. Og så har jeg tenkt å være en uoffisiell Bodø2024-ambassadør. Jeg skal framsnakke prosjektet overalt jeg ferdes.

Også Mads Andreassen ble valgt inn i styret onsdag. Andreassen jobber i Norges idrettsforbund, hvor han er leder for aktivitetsutvikling. Han har arbeidet mye med barne- og ungdomsidrett, organisasjonsutvikling og aktivitetsutvikling. Andreassen er opprinnelig fra Bodø men bor i Oslo.

– Gleder meg

Aili Keskitalo gleder seg til å ta fatt på de nye oppgavene.

– Jeg fikk spørsmål om jeg kunne tenke meg å ta over for en drøy måned siden. Første tanke var at dette kom til å bli spennende. Jeg gleder meg enormt til å ta fatt på oppgaven. Nord-Norge trenger slike flaggskip-prosjekter, sier en entusiastisk Keskitalo.

Hun er på ingen måte ukjent med prosjektet, til tross for at hun både bor og arbeider i Kautokeino.

– Jeg kjenner godt til Bodøs vei mot å bli europeisk kulturhovedstad. Jeg jobbet med prosjektet og søknaden mens jeg var i sametinget, da særlig med ansvar for det samiske perspektivet. Og jeg har naturlig nok fulgt godt med i etterkant.

Selv om det er 800 kilometer fra Bodø til Kautokeino har Keskitalo et tett bånd til Bodø og resten av regionen.

– Svigerfamilien min kommer fra Hamarøy og jeg har en datter som delvis bor i Bodø. Jeg er veldig glad i byen. Samtidig er jeg fullt klar over at prosjektet handler om mer enn bare Bodø. Nå skal vi sette hele fylket, hele landsdelen på kartet.

Keskitalo er en særdeles høyt profilert politiker. Hun har blant annet sittet flere perioder som samtingspresident. Nå har hun trukket seg tilbake fra politikken, for å jobbe som politisk rådgiver for Amnesty Norge. Og altså fungere som styreleder for Norges største kulturarrangement de neste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er en særdeles kulturinteressert leder prosjektet nå får.

– Jeg er opptatt av kunstens rolle i samfunnet, og jeg har et stort engasjement for kulturlivet her nord. Jeg tror Bodø2024 blir en stor happening med masse fantastiske opplevelser, sier Keskitalo.