Varselet: Slik så varselet ut tidlig fredag ettermiddag. Foto: Illustrasjon, Meteorologisk Institutt

Gult farevarsel om styrtregn lørdag

Sommervarmen fører med seg skikkelig nedbør. Meteorologisk Institutt advarer om kjipt lørdagsvær ut over kvelden.

Oppdatert: Per lørdag ettermiddag har farevarselet krympet.

Les også
Mindre styrtregn-varsel – men regn blir det

Under er den opprinnelige artikkelen slik været så ut fredag ettermiddag. Merk at dette nå er utdatert informasjon.

Lørdag er ventet å være en skikkelig varm dag de fleste stedene – men på kvelden skal været slå om:

– Lørdag ettermiddag og kveld ventes kraftige byger i Trøndelag, Nordland og Sør-Troms. Bygene starter i sør og beveger seg nordover i løpet av dagen. Bygeaktiviteten kan vare i tre til fire timer. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, skriver meteorologene på Varsom.no.

Konsekvensene som listes opp i varselet er:

– Fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Hagl, lyn og torden, og kraftige vindkast. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Sted for sted

Slik var værmeldinga per klokka halv ett fredag formiddag:

Sortland varsler meteorologene i skrivende stund om at regnet kan starte i sju-tida lørdag kveld. Regnværet ligger an til å starte med lyn og torden der – samtidig som temperaturen faller fra 25 grader til 20, og så litt mer lunkent ut over kvelden. Det ser ut til å bli heftigst regnvær i åtte-ni-tida, med opptil ni millimeter i løpet av en time på det verste.

Lødingen og Straume kan få regn fra i seks-sju-tida, med hardest regnfall mellom klokka åtte og ti. Mellom klokka åtte og ni skal det kunne komme så mye som 10 millimeter regn i Lødingen.

I Straume skal det ikke bli fullt så kraftig, med 6,6 millimeter på en time på det verste rundt klokka åtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stokmarknes, Myre og Borkenes skal ligge an til å få regn fra i sju-åtte-tida. Stokmarknes skal kunne få potensielt heftigst nedbør fra klokka åtte til ni. Den timen kan det komme 8,8 millimeter regn på en time.

I Myre ligger det an til å spre seg litt mer jevnlig. Fra klokka åtte til ni skal det kunne komme 6,3 millimeter på en time, og fra ni til ti kan det komme 6,6 millimeter.

Borkenes skal i skrivende stund kunne få det hardeste regnet mellom klokka åtte og ni. Den timen skal det kunne komme 8,9 millimeter vann fra himmelen.

I Andenes ligger det i skrivende stund an til at regnværet treffer først i åtte-ni-tida. Da skal det kunne bli som verst i ni-ti-tida, med opptil 9,1 millimeter regn mellom klokka ni og ti.