Kommuneoverlege: Ingebjørn Bleidvin er kommuneoverlege i Hadsel. Foto: Inger Merete Elven

Håper å få resultatene fra koronaprøvene fredag

SORTLAND/HADSEL: Både i Sortland og Hadsel kommune er personer testet for koronavirus, og kommunelegene håper å ha prøveresultatene i løpet av fredag.

– Vi får sannsynligvis svar på denne prøven fredag, men det kan også ta lenger tid, sier kommuneoverlege i Hadsel kommune, Ingebjørn Bleidvin.

Kommuneoverlege i Sortland kommune, Mette Røkenes, sier til Bladet Vesterålen at hun håper å ha svarene på prøvene i løpet av fredag.

I Hadsel er én person testet for koronavirus, og i Sortland er to personer testet. Dette ble kjent på torsdag.

– Det har vært større pågang på telefon hos legevakten/legekontorene de siste dagene, også fra personer som ikke har symptomer. Det er viktig å understreke at du både skal ha vært i de områdene som er definert som smitteområder og ha symptomer, før det er mistanke om smitte. Hvilke områder som er definert som smitteområder er oppdatert på Folkehelseinstituttets sider, skriver Hadsel kommune i ei pressemelding.

Kommuneoverlegen i Hadsel og smittevernlege Martin Larsen Drageset minner om rådene fra kommuneoverlegene i Vesterålen, som ble sendt ut torsdag:

Det er to ting som nå er viktige at alle bidrar til:

1. Si fra til helsevesenet ved mistanke om smitte. Ikke oppsøk legekontoret personlig.

2. Forebygge smitte gjennom god hverdagshygiene.

Hadsel kommune har planverk for å håndtere større sykdomsutbrudd og disse planene har vært gjennomgått i forbindelse med utbruddet av koronaviruset. Kommuneledelsen var samlet fredag morgen for å gå gjennom beredskapen til Hadsel kommune.

I Norge er det Folkehelseinstituttet som står for den oppdaterte og offisielle informasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lurer du på noe er deres nettsider FHI.no det beste stedet å få svar.

Varsle ved mistanke

Hadsel kommune har sendt ut et skriv med informasjon om koronaviruset, som her gjengis i sin helhet.

Symptomene på koronavirus minner om vanlige influensasymptomer: hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

Har du i tillegg, i løpet av de siste 14 dagene, vært i nærkontakt med en smittet person eller oppholdt deg et sted som står på FHI sin liste over smitteområder, bes du ta kontakt med lege på telefon for råd og avtale undersøkelse.

Det er altså kun hvis du både har symptomer og har vært i et område på FHI sin liste over smitteområder (eller vært i kontakt med en smittet person) at det er grunn til å ta kontakt.

Det er svært viktig at du tar kontakt med legekontor/legevakt per telefon. Folkehelseinstituttet understreker at personer som mistenker at de kan være smittet, først tar kontakt per telefon, og ikke oppsøker legevakt/legekontor.

Kommunen vil som hovedregel organisere prøvetaking hjemme hos deg, og et svar vil stort sett foreligge dagen etter prøven er tatt.

Forebygge smitte

God håndhygiene er det viktigste for å hindre smitte. Rådene er de samme som for omgangssyke og influensa:

Papirlommetørkle foran munn og nese beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene

Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk

Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise

Vi vil oppfordre alle i Vesterålen til å følge disse rådene for god forebygging slik at vi kan begrense smitte av flere ulike typer virus og ikke bare koronavirus.