Snart: Årets vaksine min sesonginfluensa er på vei. (Illustrasjonsfoto)

– Håper på svært stor oppslutning om årets influensavaksine

SORTLAND: I år er det ekstra nyttig om personer i risikogruppen og helsepersonell tar influensavaksine.

– Legekontorene er begynt å få henvendelser om årets influensavaksine. I en pandemisituasjon slik vi står i i dag, er det flott at pasientene tenker på dette. Vi håper å oppnå en svært stor oppslutning om årets influensavaksinasjon, sier kommuneoverlege Mette Røkenes i Sortland i ei pressemelding.

Hun opplyser at årets vaksine kommer i slutten av oktober.

– Forventet topp bruker å være rundt vinterferien, det vil si i februar. Vaksinen har effekt i omtrent seks måneder, så det er viktig at den ikke settes for tidlig. Den må ha effekt når influensatoppen er her, sier Røkenes.

Les også
Øksnes på syketoppen: Koronaen er ikke uten skyld, ifølge Nav

Vil starte i november

Sortland kommune planlegger å starte opp vaksineringen i midten av november.

Koronasituasjonen gir noen praktiske utfordringer med tanke på smittevern:

– I år kan det ikke være drop-in på legekontorene av smittevernhensyn. VI må sørge for at smittevernet ivaretas under vaksineringen, og dette er svært viktig, understreker kommuneoverlegen.

Hun opplyser at man er godt i gang med å planlegge gjennomføringen av vaksinasjonen, og at Sortland kommune vil gå ut med mer informasjon når alt er klart og det nærmer seg.

Kommuneoverlege: Mette Røkenes i Sortland. Foto: Inger Merete Elven

Risikogruppene

Koronapandemien endrer ikke anbefalingene for influensavaksinasjon. Det er de samme målgruppene som bør ta vaksine før vinterens influensautbrudd som det har vært tidligere sesonger, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Influensavaksinasjon anbefales dem som har økt risiko for alvorlig influensainfeksjon og helsepersonell med pasientkontakt. Helsepersonell bør ta vaksinen både for å beskytte seg selv og sine pasienter mot influensa, men det vil også bidra til at helsetjenesten opprettholder god beredskap og kapasitet.

De som anses å være i risikogruppen er alle over 65 år, beboere i sykehjem og omsorgsboliger, barn og voksne med hjerte- og lungelidelser, diabetes, lever- eller nyresvikt, nevrologisk sykdom, svekket immunforsvar og svært alvorlig fedme, samt gravide i 2. og 3. trimester, samt gravide i 1. trimester som har kronisk sykdom eller er helsepersonell.