Alvorlig syk: Fernando Ugarte passer på sin sønn, Ari, på sykehuset i København. Mellom jul og nyttår ble Ari veldig syk. Nå er håpet tilbake, forteller Svein Spjelkavik og Hanne Strager, Fernandos venner som startet Spleisen som til nå har skaffet 120.000 kroner til Ari. Foto: Innsendt

Har samlet inn 120.000 til Ari

ANDØY: Da Svein Spjelkavik rundet 56 år tirsdag denne uka, ba han venner på Facebook om å gi en bursdagsgave til Spleis-aksjonen for Fernando Ugartes kreftsyke sønn, Ari. Ikke i sine villeste fantasier så han for seg responsen fra folk.

– Vi gikk ut friskt da vi startet Spleisen, jeg og Hanne Strager, 14. november i 2020, og satte innsamlingsmålet til 75.000 kroner. Omtale blant annet i Bladet Vesterålen ga god fart i den første uka, men så ble det ganske stille. Da jeg la ut oppfordringa om å støtte Spleisen sent på kvelden dagen før bursdagen min, var det på knappe to måneder kommet inn 35.000 kroner, mindre enn halvparten av målet. Hva verre var: Utfordringene til familien som trengte hjelp var blitt større, sier Svein Spjelkavik i ei pressemelding.

Han forteller at han ikke hadde store forventninger, men håpte på litt effekt. Andværingen hadde imidlertid ikke drømt om det som skulle skje de neste timene.

– Jeg satt og jobbet til litt utpå natta. Før jeg gikk i seng hadde innsamlet beløp kommet opp i 50.000 kroner. Jeg våknet til 65.000. Før arbeidsdagen var omme, hadde vi passert målet på 75.000. Og jeg skjønte at noe helt spesielt hadde skjedd da jeg fikk en melding fra min gode venn Knut-Eirik Reinsnes. Der sto det bare: «Gratulerer – dette er heilt sykt». Først da sjekket jeg spleisen igjen. Der sto det: 317 givere har bidratt med 103.200 kroner. Måloppnåelse på 137 prosent, sier Svein.

Første møte: Dette bildet la Svein Spjelkavik ut på Facebook-sida si dagen før sin 56. bursdag. Bildet er tatt av Ari sin pappa, og viser det første møtet mellom Svein og Ari. Bildet er tatt i Guatemala i 2007. Ari var to år da bildet ble tatt. 1. februar i år fyller han 16 år. Foto: Fernando Ugarte

I skrivende stund er det totale innsamlede beløpet oppe i 120.000 kroner.

– Dette inkluderer også 10.500 kroner gitt utenom Spleisen. Per nå er det 343 som har bidratt. Det betyr at hver av disse har bidratt med rundt 350 kroner i snitt, opplyser Spjelkavik.

Familien takker

– Jeg er rørt og glad og vil gjerne formidle denne hilsenen fra pappa, Fernando Ugarte, mamma Malene Simon og ekstrapappa Peter Hegelund, sier Svein Spjelkavik.

«Endelig kommer det litt gode nyheter om Ari. Etter flere uker, der han har vært alvorlig og kritisk syk, er han nå på bedringens vei, og ble for et par dager siden flyttet fra intensiv og tilbake til den alminnelige kreft-avdelingen for barn og unge. Han lytter til musikk, ber om å få sine livretter og sender tekstmeldinger til venner og familie. Det er også en god nyhet at cellegiften har virket, legene kan ikke lengre registrere kreftceller i blodet til Ari. Soppen som har angrepet lungene og hjernen, fordi hans immunsystem er så svakt, er også langsomt begynt å forsvinne. Medisinen som han får mot dette, ser ut til å virke. I dag er han begynt på en ny type medisin, immunterapi, som både skal virke i forhold til leukemien og styrke immunforsvaret, slik at han kan bli helt kvitt soppinfeksjonen. Ari trenger å komme seg og få litt krefter før de neste omgangene av behandling. Vi vet at vi ikke er «home free» ennå, men etter alle disse uker med smerte og engstelse er vi glade for at det går bedre. Vi vil gjerne takke alle som har donert på Spleis. Dere aner ikke hvor takknemlige og rørte vi er over deres omsorg og generøsitet. Det er overveldende at så mange bekymrer seg meget om Ari og oss. Takk».

Fortsatt glad for hjelp

– Målet for Spleisen ble satt på 75.000 i midten av november. Dette skjedde før flyprisene mellom Danmark og Grønland skjøt i været på grunn av Covid-19. Derfor fortsetter aksjonen, og din støtte er fortsatt velkommen. Ari lider av ALL (akutt lymfatisk leukemi), og må reise mange ganger mellom Dannmark og sykehuset og hjemmet på Grønland. Det er først og fremst penger til reise for 15-åringen, foreldrene og lillesøster som ikke dekkes av det offentlige som vi samler inn penger til. Spleisen ligger ute i 30 dager til, og store og små bidrag er fortsatt velkommen, sier Svein Spjelkavik.