– Det er viktig å bruke stemmeretten sin, mener Aron (8) og Helle (7).
– Det er viktig å bruke stemmeretten sin, mener Aron (8) og Helle (7). Foto: Fredrik Sørensen

Helle (7) og Aron (8) stemte også

ANDØY: I valglokalet på Andenes traff ikke Bladet Vesterålen bare stemmeberettigede over 18 år.

Nei, tredje klasse ved Andenes skole var også på plass for å avgi sine stemmer. Skjønt, de gjorde det på en litt annen måte.

Der de voksne stemte på partiene og representantene de ønsker inn i kommunestyret og fylkestinget, stemte elevene på noe helt annet.

Lærer Marthe Hansen hadde nemlig snappet opp en genial idé for å lære ungene litt om hva et valg er – og hvordan det fungerer. Dermed fikk de også ei snikinnføring i demokratiet og dets spilleregler.

Elevene dro til valglokalet på Andenes mandag formiddag. Der fikk de muligheten til å stemme på fem partier: Lekepartiet, lesepartiet, finskriftpartiet, filmpartiet og ryddepartiet.

– Jeg så noe liknende på Facebook, og tenkte at vi måtte lage vår egen variant. Det ble en fin måte å lære litt om dette på, for eksempel hva det vil si å få flertall, forklarer Hansen.

Det var lærer Marthe Hansen som sto bak idéen om et eget valg for å lære elevene litt om valgdagen, og om hvordan demokratiet fungerer.
Det var lærer Marthe Hansen som sto bak idéen om et eget valg for å lære elevene litt om valgdagen, og om hvordan demokratiet fungerer. Foto: Fredrik Sørensen

Resultatet fra elevenes eget valg er foreløpig ukjent. Uansett er det slik at «partiet» som vinner blir aktiviteten tredje klasse ved Andenes skole får bruke de to siste timene av skoledagen fredag på.

Så gjenstår det å se om elevene velger å leke, lese, øve på å skrive fint, se film eller rydde.

Bladet Vesterålen gjennomførte en kjapp og uhøytidelig meningsmåling blant elevene mandag formiddag, og lekepartiet og filmpartiet lå da an til å gjøre brakvalg. Ryddepartiet så derimot ut til å slite i kraftig motvind.

To av elevene tok seg også tid til en prat med distriktsavisen idet de skulle avgi sine stemmer.

– Jeg har valgt lekepartiet, opplyser Aron (8), som for øvrig hadde bursdag søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er artig å få stemme i samme lokale som de voksne, synes han.

Helle (7) er enig i at dette var et kult opplegg. Men hva hun hadde tenkt å stemme, det forble en hemmelighet.

– Jeg har jo lært at det er hemmelig valg, smiler hun.