Unge spillere: Illustrasjonsbilde. Foto: Inger Merete Elven

Helsemyndighetene: Alle kan kaste ball - barn må spille i små grupper

Helsemyndighetene og idrettsforbundet har kommet med en ny smittevernveileder for sporten.

(Saken er oppdatert med rett informasjon, etter at idrettsforbundet først tok feil om hva barn kan gjøre. Barn kan ikke ignorere enmetersregelen. Les mer nederst i saken.)

Dette melder Norges idrettsforbund i en pressemelding.

På treninger skal folk holde seg unna hverandre, men de kan trene i grupper på inntil 20 personer. Det er fortsatt strenge smittevernregler man må følge i treningene. Men ett tiltak har blitt løsnet på.

– Det åpnes nå for mer aktivitet med felles utstyr, som kasting av ball. Vi kan med dette si at ballen og annet felles berøringsutstyr herved er frikjent. Det gir gode muligheter for igangsettelse av mye idrettsaktivitet hvor man berører samme utstyr, sier Karen Kvalevåg, generalsekretær i Norges idrettsforbund.

– I veilederen står det at så lenge god håndhygiene ivaretas før og etter bruk av felles utstyr, vil risikoen for indirekte smitte være svært lav, skriver forbundet.

Bruk av garderober er fremdeles ikke tillatt, men man har lov til å gå på doene som er på stedet.

Turneringer

Som tidligere varslet, blir det nå også mulig for idrettslag og andre å sette i stand arrangementer som cuper, kamper og turneringer. Da med en maksgrense på 50 personer til stede, og igjen med alle smittevernreglene på plass.

– Det har pågått et intensivt arbeid fra helsemyndighetene, og Norges idrettsforbund har i denne prosessen kun gitt innspill. Forskriften og helsemyndighetenes egne vurderinger har vært styrende for utforming av veilederen og klargjør hvordan man nå kan utøve idrettslig aktivitet innenfor gjeldende smittevernsbestemmelser, sier Kvalevåg.

Her finner du hele veilederen fra helsemyndighetene.

Ikke unntak for barn

Den første meldingen fra Norges idrettsforbund var at barn inntil fjerde klasse skulle kunne trene mer normalt. Det er ikke tilfelle: Forbundet måtte rette på det senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helsedirektoratet presiserer til NRK at også de minste barna må forholde seg til én meters avstand.

– For de minste barna kan det være vanskelig å holde avstand. Vi anbefaler at de trener i små grupper. Her gjelder også enmetersregelen, presiserer Linhave i Helsedirektoratet til NRK.

– Det kan skje at de yngste barna kommer for nære, og at man kan akseptere det. Vi har presisert det nå, men dette dreier seg om utilsiktet kontakt, sier kommunikasjonsansvarlig i NIF, Finn Aagaard til statskanalen.