Boligstyling: – Puter er viktlig, sier Cathrine Hope Asbjørnsen, idet hun legger siste hand på verket i en visningsleilighet på Børøya. Foto: Tor Johannes Jensen

Når du er på visning, kan Cathrine ha vært der før deg. Men ikke for å kjøpe

HADSEL: Cathrine får sjelefred av å flytte på møbler. Nå har hun gjort det til levebrød – og hun mener å være den første i Vesterålen.

– Putene er viktige, sier Cathrine Hope Asbjørnsen og legger til rette en innbydende vegg av puter i ei storseng i en flunkende ny leilighet på Børøya. Her har aldri noen bodd, likevel ser det hjemlig ut. Det er hun som har sørget for å gjøre visningsleiligheten i Børøya brygge innbydende.

For henne er ingenting tilfeldig. Det er ikke mange måneder siden hun etablerte Boligstyling Nord for å hjelpe boligselgere og eiendomsmeglere å skape den beste opplevelsen av et hus eller ei leilighet som ligger for salg.

Førsteinntrykket

Førsteinntrykket får man aldri på nytt, og derfor skal det bli best mulig når hun får styre.

– Her kom jeg til en helt tom leilighet, der selgeren ville ha inn møbler. Det er jo mye triveligere å komme inn i en møblert leilighet enn til et nakent golv med ekko fra veggene. Vi mennesker er jo styrt av følelser, og det handler vi etter også. Da betyr det noe at boligen framstår best mulig, legger hun til.

Da kan et erfarent blikk gjøre mye, og der kommer Cathrine Hope Asbjørnsen inn.

– Kan stå om ei årslønn

– Det står jo om store summer når en bolig skal selges. Får man det ekstra budet, kan det stå om ei hel årslønn. Da er befaring og styling en liten del av de store beløpene, sier hun og forteller om boliger hun har stylet, der kunden har fått bud usett, og om boliger som har gått godt over takst.

Nå er Cathrine Hope Asbjørnsen den første og foreløpig eneste i Vesterålen som spesialiserer seg på å få boliger til å vise seg fra sin aller beste side når de skal fotograferes til boligannonsene og ta imot mulige kjøpere på visning. Over hele landet har boligstylistene etablert seg som en ny bransje det siste tiåret. Mange eiendomsmeglere har egne stylister, men her er hun den første.

Treffe flest mulig

Boligstyling: Heimen blir innbydende med et dekket bord, planter til pynt – og samme slags planter som et ekko i bildet på veggen. Foto: Tor Johannes Jensen

– Mange synes flytteprosessen er strevsom nok i seg selv. Derfor vil de ha hjelp til å øke verdien på boligen uten at det er snakk om å totalrenovere kjøkken og bad. Når du selger, vil du jo treffe flest mulig så de føler de kan bo der. Og så fjerner jeg noen personlige effekter. De tingene du og jeg har skaffet oss gjennom mange år, treffer ikke så mange. Men mye kan gjøres med å rydde, pynte og male litt inne eller ute. Poenget er jo ikke at tingene dine ikke er fine, men at bildene fra boligen skal være et produkt som når ut til flere. Jeg får jo vondt i meg når jeg fjerner et bilde som eieren er glad i, men det skal ikke være for spesielt til dette formålet, forklarer hun til Bladet Vesterålen.

På samme måte er det med et striglet kjøkken.

– Alle veit jo at det ikke er sånn i virkeligheten, for da er det smuler på benken og en smørpakke som står ute i 95 prosent av tida. Men styling er én ting og noe annet er heimen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjøkkenet: Ingen har et striglet kjøkken i virkeligheten. Men når boligen skal selges, gjelder andre regler. Foto: Tor Johannes Jensen

Fornye

I sin egen heim er hun opptatt av at interiøret ikke skal være veldig dyrt.

– Jeg er litt rastløs på det området, så det må ikke koste mer enn at jeg kan skifte det ut, ler hun.

Den siste tida har hun vært opptatt av hva hun kan gjøre selv for å friske opp gamle ting som har stått i skap og kott. Små grep som gir stor fornyelse, er noe av det som gjør det artig.

– Det finnes jo så mye inspirasjon i sosiale medier. Og så er jo mannen min handverker, smiler hun lurt.

– Men han blir kanskje litt matt noen ganger, legger hun selvironisk til.

Sjelefred

Hun har jobbet hele livet med salg og har full jobb i forsikringsbransjen. Per i dag kommer boligstylingen på toppen, fordi hun synes det er artig.

– Interiør er en interesse jeg har, og jeg får sjelefred og opplading av å rydde og ommøblere i huset. Da er jeg helt i min egen verden. Mannen min sier han aldri kommer to ganger heim til samme hus. Det er jo fryktelig artig å flytte på ting, men det er kanskje medfødt om du liker det, ler Cathrine Hope Asbjørnsen.

Begynte med venner

Da hun fikk spørsmål om å hjelpe bekjente som skulle selge huset, syntes hun det var artig. Og etter hvert som pyntetingene hun hadde bidratt med, vandret fra det ene huset til det neste, tenke hun at her var det bare å slå til. Så hun bestilte ei samling av interiørvarer og en bil til å frakte dem. Så begynte hun forsiktig å markedsføre tilbudet.

– Jeg fikk oppdrag allerede før prislista var lagt ut og jeg hadde rukket å få varene jeg hadde bestilt, smiler hun.

Kan aldri style seg fra taksten

Detaljer: Bildene på veggen i en stylet bolig må være tiltalende – og ikke for personlige. Foto: Tor Johannes Jensen

Noe av moroa er at ingen oppdrag kjennes like. Hun kan gjøre det så enkelt som å supplere med noen tepper og puter, pynter og lar de store møblene stå – enten til fotografen fra eiendomsmegleren har gjort jobben sin, eller til boligen er solgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er ikke dette å sminke brura, som de sier – gir det kjøperne et ekte inntrykk?

– Takstrapporten ligger alltid der, og du kan aldri style deg bort fra en takstrapport. I verste fall kan jeg henge en handduk over røret ved vasken. Samtidig er vi sånn skrudd sammen at det blir mindre tilslag om kjøperne har vært på visning i et rotete og overfylt hus, enn i et som var reint, ryddig og luktet av nykoka kaffe, svarer hun.

Legger igjen litt av seg selv

Hva hun gjør, kommer også an på hvem boligen skal treffe, enten det er voksne eller barnefamilier. Egen smak kan hun ikke basere seg på.

– Noen roper etter hjelp og trenger både maling, vask og pynt. Andre renoverer et gammelt hus og trenger hjelp til fargevalg. Og noen vil bare ha litt styling. For eiendomsmeglernes bilder skal det ikke bare være fint, men det skal også være lagt til rette for fotografen, så jeg må tenke på lysforhold og vinkler. Jeg må tenke på kundegruppa, og på hva som er i tida av farger og pynt. Det meste i butikkene er jo kjempefint, men det skal noe til å sette det samme – og da legger jeg jo igjen litt av meg selv også, medgir hun.

Godfølelsen

Cathrine Hope Asbjørnsen er overbevist om at boligstyling er kommet for å bli i Vesterålen også:

– Så langt har oppdragene bare ramlet inn. Mange er flinke med interiør, men dette handler om at mange også ikke har interesse eller lyst til å gjøre det selv. Så da kan dette være en hjelp til å få det beste ut av boligen, så kjøperen kan se at her er det fint å bo. Du skal få godfølelsen når du kommer inn døra, mener hun.

Tips: Grønnplanter hjelper alltid. Også på badet. Foto: Tor Johannes Jensen