Hurtigruten M/S Nordstjernen fredes

M/S Nordstjernen.

M/S Nordstjernen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Med sine 56 år i rutetrafikk er M/S Nordstjernen det hurtigruteskipet som har seilt lengst i Hurtigrutens historie. Onsdag ble skipet fredet.

DEL

Nordstjernen avsluttet sin siste ordinære tur 22. mars i år. Allerede i 2007 ble skipet erklært verneverdig av Riksantikvaren, og onsdag ble det fredet. Fredningen omfatter store deler av skipet med fast inventar og utstyr, samt kunstnerisk utsmykning.

I drift

Fredningen skal ikke være til hinder for fartøyets videre drift.

– Hurtigruten representerer selve livsnerven for store deler av befolkningen langs kysten. Med fredningen av Nordstjernen er ett av kystfartens viktigste kulturminner fredet, sier riksantikvar Jørn Holme.

Bygd på gammel måte

Nordstjernen sto ferdig i 1956 og var det siste av hurtigruteskipene som ble bygd med de samme skipsbygningstradisjoner som dampskipene i mellomkrigstiden. Riksantikvaren mener skipet er et fremragende eksempel på 1950-tallets utsmykning av skipsinteriør. Nordstjernen er også blitt ansett som et seilende galleri for norsk samtidskunst og interiørdesign.

Solgt til Hordaland

Til tross for at skipet er fra 1956, er det fortsatt i god stand. For eksempel er det originale likestrømsanlegget fortsatt i drift.

Etter at Nordstjernen gikk ut av drift som hurtigrute, ble skipet solgt til Indre Hordaland Dampbåtlag. (NTB)

Artikkeltags