F.v. Dina Nilsen, Marco Colombo og Fabiana Vendola fra Italia, Gregorio Blanco og Luis Miguel Jimenez fra Spania, Makoto Koop og Tobias Immer fra tyskland, Ellen Hals og Dagnija Deimante og Dace Groduma-Virina fra Latvia.
F.v. Dina Nilsen, Marco Colombo og Fabiana Vendola fra Italia, Gregorio Blanco og Luis Miguel Jimenez fra Spania, Makoto Koop og Tobias Immer fra tyskland, Ellen Hals og Dagnija Deimante og Dace Groduma-Virina fra Latvia. Foto: Idar Ovesen

Hva kan Sigurd lære av spanske Mario?

HADSEL: Det handler om utveksling, fortid og framtid i Europa. Og Hadsel videregående skole på Stokmarknes er med.

Euthopia 21 heter utvekslingsprogrammet mellom videregående skoler i Latvia, Spania, Italia, Tyskland og Norge. Elever og utvalgte lærere får ta del i det spennende EU-prosjektet, som skal gå fram til 2021.

Tidligere i høst besøkte lærere fra de øvrige deltagerlandene sine kolleger Dina Nilsen og Ellen Hals på Stokmarknes.

Fra Italia kom Marco Colombo og Fabiana Vendola, fra Spania Gregorio Blanco og Luis Miguel Jimenez, fra Tyskland Makoto Koop og Tobias Immer og fra Latvia Dagnija Deimante og Dace Groduma-Vìrina.

De fikk oppleve vakre høstdager i Vesterålen, samt bli litt kjent med forholdene på Hadsel videregående, som kunne vise fram en flunkende ny skole. Ikke minst imponerte det flotte studioet til medieproduksjonslinja de besøkende.

– Nettverk av vennskap

– Vi ønsker å skape nettverk av vennskap, slik Gregorio Blanco fra Spania uttrykker det.

I dette ligger – litt fram i prosjektet – utveksling av utvalgte elever mellom landene.

Elevene har fått i oppdrag å intervjue besteforeldre om sin oppvekst og sine erfaringer i livet. Hva kan elevene lære av historien, for å skape ei god og trygg framtid, framstår som et viktig mål med Euthopia 21.

Med ulike tradisjoner fra hvert sitt land, blir det selvsagt diskusjoner, også mellom lærerne.

– Men vi har kommet fram til a final agreement, skoggerler de rundt bordet.

Felles forståelse

Utveksling, nye vennskap og å bli kjent med et annet lands kultur er viktige redskap for å skape en felles forståelse i en urolig verden. Euthopia 21 er bare i startgropa, men elevene har allerede kontakt gjennom elektronikkens verden, og entusiasmen synes stor også hos lærerne. Men ser de noen utfordringer?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kanskje mest praktiske ting, sier latviske Dace Groduma-Virina.

– Vi har litt forskjellige timeplaner, påpeker tyske Tobias Immer.

Det synes svært overkommelig. Skolen i Lativa har for øvrig god erfaring med utvekslingselever fra tidligere.

Og vi tipper lærerne hadde mye fint å fortelle fra besøket i Hadsel når de kom heim til Spania og Tyskland, Italia og Latvia.