Andøya-avklaring: Det gjenstår å se om Arbeiderpartiet og Frp får avklaringa de har krevd om framtidig bruk av Andøya flystasjon i de pågående LTP-forhandlingene – som er på overtid. Foto: Forsvaret

– I mål med langtidsplanen fredag: Tause om Andøya

ANDØY: Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet har krevd avklaringer når det gjelder framtidig bruk av Andøya flystasjon i forhandlingene om ny langtidsplan for Forsvaret (LTP). Fredag ventes det at utenriks- og forsvarskomiteen kommer i mål med forhandlingene.

Det opplyser flere kilder til Bladet Vesterålen.

Morten Wold, stortingsrepresentant for Frp, bekrefter dette.

– Saken skal etter planen avgis i et møte i morgen klokka 12, sier han i en uttalelse per e-post torsdag ettermiddag.

Wold holder kortene tett til brystet når det gjelder partiets krav om avklaring av arealene på Andøya flystasjon.

– Jeg kan ikke si noe om Andøya før saken er avgitt, er alt han har å si.

Taus om Andøya: Morten Wold i Frp. Foto: Bjørn Inge Bergestuen / Frp

Utenriks- og forsvarskomiteen skulle opprinnelig avgi saken tirsdag denne uka, men det lyktes man ikke med.

– Alle partiene deltar nå i sluttbehandlingen av forsvarsplanen. Det ligger ikke an til noe bredt forlik, men vedtak med vekslende flertall, sier komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB torsdag.

Ifølge nyhetsbyrået er det kraftigere oppbemanning og egen helikopterstøtte til Hæren det krangles om nå på overtid.

Anniken Huitfeldt har gjort det krystallklart at Arbeiderpartiet nekter å diskutere Andøya-nedleggelsen på nytt.

Les også
– Uaktuelt å snu om Andøya

Det gjenstår å se om det kommer noe ut av partiets krav om avklaring av arealbruken på Andøya flystasjon – fire år etter vedtaket om å legge ned basen på Andenes. Bladet Vesterålen har per e-post forsøkt å få en kommentar angående dette torsdag ettermiddag, men hadde ikke fått svar i 21-tida torsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringspartiene vil ifølge NTB få bred tilslutning til hovedtrekkene i langtidsplanen for årene 2021–2024. På andre punkter vil opposisjonen markere egne standpunkter.

I 2016 sikret regjeringspartiene Høyre og Frp flertall for langtidsplanen for Forsvaret med Ap, med budsjettstøtte fra KrF og Venstre.

Skulle forlate Andøya

Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt, ble Andøya flystasjon vedtatt nedlagt da inneværende langtidsplan ble vedtatt i 2016.

Stortingsflertallet, bestående av Høyre, Frp og Ap, gikk da for alternativ 1: «Samling av aktiviteten på Evenes, utrangering av Andøya».

I beslutningsgrunnlaget – en rapport utarbeidet av PwC – ble det presisert: «I 2023 etableres 333-skvadronen på Evenes. Andøya fases deretter ut som flystasjon, og legges brakk i 2025».

Planen var den gang at den militære flystasjonen skulle forlates helt, og at kun E-tjenesten skulle bli på Andøya. Arealer og infrastruktur på flystasjonens område skulle frigis til ny næringsvirksomhet.

I september i år bekreftet derimot Forsvaret at de fremdeles vil ha aktivitet på Andøya, selv etter at hovedbasen for maritime patruljefly (MPA) flyttes til Evenes i 2023. Avklaringa kom i form av et kart med farger, der Forsvaret viser hva de kan vurdere å avhende.

Andøya-plan: På dagen to uker etter at han besøkte Andøya flystasjon som ny forsvarssjef, overleverte Eirik Kristoffersen sin anbefaling om framtidig bruk av den militære basen på Andenes til Forsvarsdepartementet. Departementet har ennå ikke konkludert. Foto: Skjermdump / forsvaret.no

Kartet, som er en del av forsvarssjefens varslede avklaring, viser at store deler av det 12.000 mål store flystasjonsområdet – midt i kommunesenteret – fortsatt vil være i Forsvarets hender når Andøya flystasjon legges ned. Det som i dag utgjør den operative delen av flystasjonen, er ikke tenkt frigitt i forsvarssjefens innspill.

Les også
Varsler flere store Nato-øvelser i årene framover – bekrefter at han vil bruke Andøya som er vedtatt nedlagt

Senterpartiet trakk seg

Tirsdag morgen ble det også klart at Senterpartiet trakk seg fra forhandlingene om langtidsplanen. En av årsakene var Andøya-saken. Partiet raste også mot lave ambisjoner i regjeringens plan.

Dagen før – mandag – ba partiet Høyre, Frp og Ap om å vurdere Andøya-nedleggelsen en gang til. Det var ikke disse partiene villige til.