Frisør-elevene Ali Pana Amiri og Anette Bergli Oshaug har utplassering i hver sin salong på Stokmarknes.
Frisør-elevene Ali Pana Amiri og Anette Bergli Oshaug har utplassering i hver sin salong på Stokmarknes. Foto: Idar Ovesen

– Ikke klipp bort linja vår

HADSEL: Frisør-elevene Anette og Ali Pana på Melbu har en bønn til fylkespolitikerne: – Tenk på alle de unge som ikke har lyst til å flytte hjemmefra.

I to uker har de utplassering i frisørsalong på Stokmarknes: Anette Bergli Oshaug (18) fra Melbu hos Saxo, og Ali Pana Amiri (22) fra Stokmarknes hos Aks.

– Kjempeartig. Vi lærer mye, forteller Anette, som i likhet med Ali Pana går andre året ved frisørutdanninga ved Hadsel videregående Melbu.

Det betyr at de får gå ut skoleåret, før de eventuelt skal ut som lærlinger i to år. Så de har mulighet til å gjøre seg ferdig med frisørutdanninga. Men hva med framtida for alle andre som kunne tenke seg å ta frisørutdanninga i Vesterålen, og som ikke vil få muligheta? spør de.

For går det som foreslått, så vil design og håndverk bli borte fra tilbudet ved Hadsel videregående.

– Ville ikke ha flyttet

– Jeg tenker for meg selv at jeg ikke ville ha flyttet. Og jeg tror mange som er 17 år vil tenke det samme. Det er lang vei å reise heim i helgene både fra Narvik og Bodø, som da vil bli de nærmeste alternativene, sier Anette.

– Hvor skal vi få lærlinger og frisører fra om linja på Melbu blir borte? spør innehaver av Saxo, Gry Melchiorsen, med selskap av Anette og Ali Pana.
– Hvor skal vi få lærlinger og frisører fra om linja på Melbu blir borte? spør innehaver av Saxo, Gry Melchiorsen, med selskap av Anette og Ali Pana. Foto: Idar Ovesen

Ali Pana, som opprinnelig kommer fra Afghanistan, forteller at han har tenkt på frisøryrket siden han var fem år. Han har forresten en bror på 19 år, som går sammen med ham i klassen med 12 elever på Melbu.

– Vi er en sammensveiset gjeng, forteller Anette og Ali Pana, som sammen med de øvrige elevene har dannet ungdomsbedriften Maraki Salong UB. Der har de åpent hver tirsdag, og tilbyr klipp og diverse hårpleie.

– Også hodebunnmassasje, smiler Ali Pana.

De aller fleste elevene som tar frisørutdanning på Melbu kommer fra Vesterålen.

– Blir veldig lei meg

– Jeg blir veldig lei meg om linja blir borte. Den har jo vært her så lenge, sier Anette, og tilbudet som har ei historie på mer enn femti år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var veldig trist å høre at de hadde foreslått å legge ned, sier Ali Pana.

– Om linja forsvinner blir det jo nesten bare en gutteskole igjen på Melbu,kommenterer Anette.

Ali Pana forteller at han godt kan tenke seg å ta lærlingetida i Vesterålen. Så kan han kanskje tenke seg å dra til Oslo senere, der han har familie.

– Elevene er kjempeflinke, sier innehaver av Saxo, Gry Melchiorsen, som selv har tatt utdanninga på Melbu.

– Hvor skal vi få frisører fra?

– Det ville være veldig synd om et tilbud med ei historie lenger enn femti år ville bli borte. Hvor skal vi da få lærlinger og frisører fra? spør hun.

Å gå på skole er én ting, men å komme ut i praksis og få jobbe med kunder er noe annet.

– Vi lærer veldig mye, forteller Anette og Ali Pana, som får delta i såvel klipping, som forberedelser til farging og styling og det som hører til.

– Dette får vi god bruk for, sier frisørelevene som går på Melbu, der linja deres er nedleggingstruet.