Mette Røkenes: Kommuneoverlege Sortland, Mette Røkenes Foto: Christine Nevervik

– Ikke oppdrag å stoppe smitten – om det ikke er omikron

De heftigste koronatiltakene kommer først om den nye koronavarianten blir påvist. Men i mellomtiden er det nye og litt strengere karanteneregler.

– Situasjonen på Sortland har vært stabil noen uker nå, vi har ligget på 5-12 smittetilfeller i uken den siste tiden. Jeg oppfatter at alle er flinke til å teste seg og følge nasjonale retningslinjer rundt dette. Det er veldig bra, skriver Sortland-overlege Mette Røkenes i en pressemelding tirsdag.

– Smitten er i samfunnet vårt og det vil den være i lengre tid. Målet er ikke å stoppe smitten, kommunene har fått i oppdrag å kontrollere den. MEN, det er alltid et men når det gjelder covid-19. Hvis vi får utbrudd av omikron-varianten så er oppdraget vårt per i dag å slå ned dette utbruddet. Det vil da gjelde egne, nasjonalt gitte regler for dette dette, skriver hun.

Nye regler

Noen nye regler er på plass uavhengig av omikron-viruset:

– Smitten øker nasjonalt, og det er stedvis mye press på helsetjenesten. På grunn av dette er det i dag kommet nye regler for karantene og isolasjon, melder legen. De er følgende:

– Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.

– Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i 5 dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Munnbind

– Regjeringen har også kommet med en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten. Det håper jeg innbyggerne våre husker på, og hvis ikke skal vi passe på å minne de på det, skriver Røkenes videre.

– Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Dette er også lurt å huske på, og ha munnbind tilgjengelig når dette måtte være behov.

– Vurderingene som er gjort til nå i Sortland tilsier ikke at det vil komme strengere lokale tiltak per dags dato. Men situasjonen er skjør og smitten kan spre seg raskt. Så jeg vil minne om disse rådene som vi nå kjenner så godt: Hold deg hjemme hvis du er syk, husk god hoste- og håndhygiene, ta koronavaksinen hvis du er i gruppene som er anbefalt å ta denne.

Kvæfjord

Kvæfjord meldte mandag om at det var registrert to nye smittede i kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Begge er fra samme husstand. Disse er satt i isolasjon og nærkontakter har fått beskjed. Det er nå totalt 3 personer i kommunen i isolasjon, melder Kvæfjord kommune.