Kunstner: Ingrid Larssen i eget hovedkvarter. Foto: Tor Johannes Jensen

Ingrid Larssen får penger til islandsk tekstilreise

HADSEL: Kunsthåndverkeren fra Stokmarknes tildelt Nordland fylkes reisestipend.

– Hvert år utlyses Nordland fylkes reisestipend til billedkunstnere og kunsthåndverkere i fylket. Formålet er å stimulere til videreutvikling innenfor fagområdene gjennom studiereiser utenfor Norge, står det i en pressemelding fra Nordnorsk kunstnersenter, som deler ut pengene på vegne av fylkeskommunen.

– Reisene kan innebære å oppsøke andre kunstnere med relevant praksis for å lære, eller besøke biennaler, museer eller andre arenaer for å finne inspirasjon og videreutvikle seg kunstnerisk. Uansett kan det være av stor betydning for kunstnerne å få muligheten til nærkontakt med et internasjonalt fagmiljø, skriver kunstnersenteret.

Nå har fem nye kunstnere fått stipend til reiser i 2020. En av dem er Ingrid Larssen fra Stokmarknes.

– Ingrid Larssen er kunsthåndverker fra Stokmarknes. Hun er tildelt 25 000 for en studiereise til Egilsstadir på Øst-Island, for å jobbe videre med sine tekstilarbeider i ull, står det i meldingen.

Alvekoneduk

Sist vi skrev om Larssen var i november, da det ble klart at hun var tatt inn i den årlige, reisende kunstutstillinga Nordnorsken.

Da var det også klart at hun hadde blitt tildelt Artists in Recidency i Skriðuklaustur på Island, en gammel gårdsplass og et historisk sted med ruinene av et kloster fra 1500-tallet som nærmeste nabo. Det var den første plassen hun stilte ut på Island, og i september 2020 skal hun altså være og arbeide der i fire uker, da hun skal brodere bilder med selvfarget garn.

– Jeg skal fortsette på prosjektet Alvekoneduken, sier hun. Det hadde utgangspunkt i sagnet om den islandske nasjonalskatten Alvekoneduken, som har inspirert henne før, i prosjektet «Løse tråder».

Japan, Spania og Frankrike

130.000 kroner er blitt fordelt på de fem kunstnerne. De andre fire kunstnerne som har fått stipend i denne omgang er følgende, ifølge pressemeldinga:

– Emma Gunnarsson er billedkunstner bosatt på Skrova. Hun er tildelt 20.000 for en reise til Japan for et opphold ved Tsukuba Art Center TAC.

– Grethe Irene Einarsen er billedkunstner og fotograf bosatt i Narvik. Hun er tildelt 20.000 for en reise til Paris Photo, en stor internasjonal kunstmesse dedikert til fotografi som medium.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Grethe Winther-Svendsen er billedkunstner/kunsthåndverker og keramiker bosatt i Svolvær. Hun er tildelt 30.000 for en reise til Barcelona, der hun blant annet skal oppsøke Museo Internationale delle Ceramiche in Faencza.

– Heidi Kristiansen er glasskunstner bosatt i Henningsvær. Hun er tildelt 35.000 for en studiereise og arbeidsopphold i Paris, der hun skal besøke den anerkjente glasskunstneren Jeremy Maxwell Wintrebert for å videreutvikle sin egen praksis.