Haster: Sjef Luftforsvaret, Tonje Skinnarland (t.h.) ønsker seg ei rask avklaring hva gjelder innfasing av de nye maritime patruljeflyene, P-8 Poseidon. Foto: Fredrik Sørensen

Ber departementet kjappe seg

ANDØY: Luftforsvaret har anbefalt at innfasing av P-8 Poseidon blir lagt til Andøya flystasjon. Men avgjørelsen i Forsvarsdepartementet drøyer.

Som Bladet Vesterålen fortalte i oktober i fjor, gjør forsinkelser i arbeidet med å bygge hovedbase for maritime patruljefly (MPA) på Evenes at innfasingen av de nye overvåkingsflyene, som Norge har bestilt, må skje et annet sted. Det første P-8 Poseidon-flyet Norge har bestilt blir levert i løpet av første kvartal i 2022, og alle fem flyene skal være på plass i løpet av 2023.

25. november skrev Bladet Vesterålen at Luftforsvaret skal ha anbefalt at innfasinga av de nye flyene legges til Andøya. Forsvarsdepartementet skulle etter planen ta en avgjørelse før jul, men det skjedde ikke.

Så ble det, av Forsvarsdepartementet, sagt at valg av base for innfasing skulle tas på nyåret. Men da Bladet Vesterålen var i kontakt med Forsvarsdepartementet tidlig i januar var ingen avgjørelse tatt. Det er fortsatt status.

Eirik Guldvog, som er ny sjef for 133 Luftving, bekrefter at det faglige rådet som er gitt til Forsvarsdepartementet er innfasing på Andøya.

– Det er vel offentlig nå, sier Guldvog.

Tonje Skinnarland, sjef Luftforsvaret, avkrefter ikke at det faglige rådet som er gitt er Andøya – men hun understreker at ingen endelig avgjørelse er tatt i Forsvarsdepartementet.

Begge er derimot klare på at det haster hva gjelder å få ei avklaring.

– Vi trenger ei beslutning så raskt som mulig, sier både Skinnarland og Guldvog.