De norske Orion-flyene flyr både natt og dag i forbindelse med den russiske storøvelsen som startet onsdag.
De norske Orion-flyene flyr både natt og dag i forbindelse med den russiske storøvelsen som startet onsdag. Foto: Forsvaret

Intens flyaktivitet på Andøya

ANDØY: Onsdag startet den russiske storøvelsen rett utenfor kysten av Nord-Norge. Norske og allierte patruljefly opererer sammen fra Andøya for å holde øye med det som skjer. Det er intens flyaktivitet både natt og dag.

Det er svært stor flyaktivitet på Andøya for tiden. Fire P-8A Poseidon patruljefly fra USA er for tiden stasjonert på Andenes. Ett av disse flyr ikke operative tokt som følge av «bird strike» – det vil si sammenstøt med en fugl.

– Det stemmer at det av administrative årsaker står fire P-8-skrog på Andøya nå, opplyser Major Elisabeth Q. Eikeland, som er pressevakt ved Forsvarets operative Hovedkvarter (FOH).

Flyr hele døgnet

Hun opplyser at det også har kommet to patruljefly fra Canada til Andøya – av typen Lockheed CP-140 Aurora.

– Men det ene har nå returnert, så det er altså ett kanadisk patruljefly på Andøya nå, sier Eikeland.

Norske og allierte patruljefly flyr nå skytteltrafikk fra Andøya for å følge med på den russiske aktiviteten. Norske P-3C Orion er konstant på vingene, etter det Bladet Vesterålen kjenner til.

Samtidig opplyser FOH at F-16-jagerfly fra Luftforsvarets base i Bodø stadig er på vingene. Det har de vært hver dag den seneste uka.

– QRA-aktiviteten har tatt seg opp den seneste uken, og gjenspeiler aktiviteten i våre nordområder. Forsvaret har en god situasjonsforståelse og opprettholder vår suverenitet, sier Eikeland.

– Unødvendig

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) misliker at Russland øver der de nå øver.

– Russland har en rekke ganger varslet at de vil bruke områder i internasjonalt farvann til øving. Det er ganske vanlig. Det som er spesielt nå, er at det er lenger sør og vest enn vanlig. Det er nærmere kysten vår. Det er det vi misliker, sier han til NTB.

– Det er unødvendig av Russland å strekke seg så nært vår kystlinje og så langt sør. De har store områder lenger nord de kunne brukt til denne øvelsen, legger Bakke-Jensen til.

Fire fareområder

De fire innrapporterte fareområdene som Russland har meldt inn er ifølge FOH:

• 80 nautiske mil i diameter rett vest av Mo i Rana.

• 70 nautiske mil i diameter nordvest av Andøya.

• 55 nautiske mil i diameter nordvest av Andøya, lenger vest enn felt nummer to.

• 65 nautiske mil i diameter nordvest av Andøya.