Leder i Natur og ungdom, Gaute Eiterjord.
Leder i Natur og ungdom, Gaute Eiterjord. Foto: Natur og ungdom

Jubler for Ap-vedtak om oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

10 av 15 fylkeslag i Arbeiderpartiet har vedtatt at de er for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet jubler for vedtakene, kommer det fram av ei pressemelding.

Søndag 3. mars vedtok Innlandet og Møre og Romsdal Arbeiderparti, Aps nest største fylkeslag, at de ikke ønsker petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Møre og Romsdal Ap gjentok sitt vedtak mot oljevirksomhet, denne gangen enstemmig. Det betyr at 10 av 15 fylkeslag i Ap nå sier ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, skriver Natur og Ungdom i ei pressemelding.

– Dette er et soleklart signal om at Arbeiderpartiet må snu på landsmøtet 4.-7. april, mener Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.

– Vi jubler for at Ap hører på miljøfaglige råd og et solid flertall i folket som vil ha et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Med dette vedtaket viser disse fylkeslagene at de er på lag med framtida. Nå gjenstår det bare at Ap nasjonalt snur på landsmøtet i april, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

Blant Aps fylkeslag, Aps velgere og den generelle befolkningen er det et ønske om at disse havområdene skal forbli oljefrie. I følge en måling Norstat har gjort for NRK sier for eksempel 52 prosent av velgerne nei til konsekvensutredning av olje i disse områdene, mot 34 prosent som sier ja. Ifølge en undersøkelse gjort av Norsk Medborgerpanel vil 58 prosent av innbyggerne i Norge heller verne disse områdene mot olje enn å utvinne den, og i Nord-Norge er tallet 70 prosent, heter det i pressemeldinga.

– Folkeaksjonen gratulerer Innlandet Ap med et godt vedtak. Dette er et viktig vedtak om framtidsrettet næringspolitikk, og et viktig steg mot varig vern av disse havområdene. Med vedtaket viser Ap at de trygger livet i havet og alle de bærekraftige næringene som høster av havet og lever av ren natur. Vi vil takke AUF og alle som har jobbet fram dette vedtaket., sier Odd-Arne Sandberg, leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Leder i Folkebevegelsen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.
Leder i Folkebevegelsen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Pressefoto
Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg
Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg Foto: Torstein Fjeld

Fra tidligere har Nordland, Troms, Trøndelag, Vestfold, Østfold, Buskerud, Akershus og Oslo vedtak mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå har de også Innlandet og Møre og Romsdal enstemmig med på laget.

– Med disse vedtakene sier grasrota i Ap tydelig ifra at partiet må ta et klart standpunkt for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Akkurat som oss, mener de det er på tide at både Jonas Gahr Støre og resten av partiet stiller seg på riktig side av historien. Det er umulig for Ap å ha noe troverdighet i miljøpolitikken før de snur i denne saken og setter verdifull og sårbar natur foran risikabel oljeboring, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Oversikt over hva AP-lagene mener

Fylkeslag som enten har vedtak mot konsekvensutredning av olje eller varig vern mot oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja

- Innlandet

- Buskerud

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Møre og Romsdal

- Østfold

- Troms

- Nordland

- Trøndelag (varig vern)

- Vestfold (varig vern)

- Oslo (varig vern)

- Akershus (varig vern)

Fylkeslag som har vedtak for konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten:

- Rogaland

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Telemark

- Finnmark

- Vestland

- Agder